9 tips tegen puistjes: wat moet je wel of niet doen?

123-gezicht-spiegel-cosm-huid-6-13.jpg

dossier

80 procent van de bevolking tussen 11 en 30 jaar heeft last van puistjes. Het is dus een veelvoorkomend probleem dat iemands zelfvertrouwen danig kan ondermijnen. Om ontsierende littekens te voorkomen, kan je puistjes maar beter voorkomen. De juiste routines kunnen daarbij helpen. 

Lees ook: Waarom moet je een puist niet uitknijpen?

Tips tegen puistjes

Bij een acnehuid stellen dermatologen volgende richtlijnen voor:

  1. Reinig je gezicht elke dag. Vooral ’s avonds is het belangrijk om vuil en make-up van je gezicht te halen. Een dagelijkse gezichtsreiniging is cruciaal om je poriën schoon te houden en ontstekingen van je huid te verhinderen.
  2. Puistjes kan je beter niet uitknijpen, want daardoor kan je littekens krijgen. Bovendien kan het vuil in je nagels ervoor zorgen dat er een nieuwe ontsteking ontstaat, waardoor er een puistje zal verschijnen. Dermatoloog Thomas Maselis zegt daarover: “Als je een talgklier manipuleert, produceert ze net meer huidsmeer en beschadig je de uitgang, met alle gevolgen van dien.”
  3. Gebruik een hydraterende crème. Ook vette huiden hebben hydratatie nodig. Het is niet omdat een huid te rijk is aan olie, dat ze ook voldoende gehydrateerd is. Als je de huid goed voedt, moet ze zelf minder talg aanmaken om bepaalde voedingsstoffen te compenseren. Zo verminder je de kans op puistjes. Let wel: gebruik een niet-comedogene crème om zwarte puntjes te voorkomen. Niet-comodogeen betekent dat een product geen ingrediënten bevat die de poriën verstopt. “Een vaak voorkomende denkfout is dat vette crèmes goed zijn voor je huid”, zegt Maselis. “Maar die kunnen je opperhuid doen opzwellen, waardoor de uitgang van de talgklieren dikker en nauwer worden en huidsmeer moeilijker zijn uitweg vindt.”
  4. Exfolieer je huid één keer per week. Zo worden dode huidcellen verwijderd van het huidoppervlak. Je zal zo ook minder zwartje puntjes hebben. Je mag echter niet te vaak exfoliëren om te verhinderen dat je je huid irriteert.
  5. Om een puistje te verwijderen, kan je lokaal een crème of gel met benzoylperoxide gebruiken. Dit product doodt de bacteriën die puistjes veroorzaken en het remt de aanmaak van overtollig talg. De zwelling en roodheid van puistjes zal ook verminderen. 
  6. Draag de juiste make-up. Als je een acnegevoelige huid hebt, mag je wel nog make-up dragen, maar het is belangrijk dat je kiest voor olievrije producten. Die geven dekking aan je gezicht zonder je poriën te verstoppen. Minerale make-up is een goede optie.
  7. Eet gezond en drink voldoende water. Gezonde en gevarieerde voeding is nodig om je huid van voldoende voedingsstoffen te voorzien. Bij een gebrek aan voedingsstoffen zal ze namelijk talg aanmaken, waardoor puistjes en zwarte puntjes kunnen ontstaan. Voldoende water drinken – ongeveer twee liter per dag – is nodig om afvalstoffen zoals talg te verwijderen uit je huid. Zo blijven je poriën schoon en zullen zich minder snel puistjes ontwikkelen.
  8. Slaap voldoende. Een goede nachtrust is belangrijk voor een gezonde huid. De huid herstelt zich namelijk vooral ’s nachts.
  9. Als je zeer ernstige acne hebt, kan het nodig zijn om een professional in te schakelen. Een dermatoloog kan je een behandeling op maat voorstellen, zoals een anticonceptiepil, een antibioticabehandeling, een chemische peeling of een laserbehandeling.

Lees ook: Wat kan je doen tegen acne?

Bronnen:
https://www.etos.nl
https://www.medicalnewstoday.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram