Voor jou gelezen op De Standaard

Schurft rukt op in Vlaanderen

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Nadat vorige week een school in Jette getroffen werd door schurft, spreken dermatologen van een epidemie. ‘Er zijn in heel Vlaanderen verschillende haarden vastgesteld van deze besmettelijke huidaandoening.’

Vier kinderen van de Franstalige gemeentelijke basisschool Van Asbroeck in Jette werden vorige week naar huis gestuurd nadat er bij hen schurft werd vastgesteld.

Lees ook: Hoe kan je schurft (scabiës) herkennen en behandelen?

De besmettelijke huidinfectie kwam in ons land vooral voor tijdens de wereldoorlogen door gebrekkige leefomstandigheden. Vandaag rukt de ziekte weer op.

Deze maand werd onder meer schurft vastgesteld in de kinderkankerafdeling in het UZ Gent. Ook in een rusthuis in Averbode en een studentenhome in Turnhout werd schurft vastgesteld.

Epidemie

‘Er zijn in heel Vlaanderen verschillende haarden vastgesteld zodat we kunnen spreken van een epidemie’, zegt Jo Lambert, diensthoofd van de dienst dermatologie aan het UZ Gent en ondervoorzitter van de Koninklijke Belgische Vereniging van Dermatologie en Venereologie.

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid wil geen uitspraken doen, omdat er geen cijfers over schurft worden bijgehouden.

Volgens dermatologe Hilde Lapeere (UZ Gent) komt schurft vooral voor op plaatsen waar intensief huidcontact is tussen mensen, zoals kinderkribbes of bejaardentehuizen, of tussen koppels. 'Op de raadpleging zien we tegenwoordig wekelijks een patiënt met schurft. Kinderen, ouderen, reizigers: iedereen kan het krijgen.’

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20131216_004


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram