Hoe kan je je huis beschermen tegen bedwantsen?

In dit artikel
Hoe kan je je huis beschermen tegen bedwantsen?

dossier De bedwants of wandluis (Cimex lectularius) is een bloedzuiger die leeft van bloed van onder andere de mens. Ze dankt haar naam aan de plek in huis waar ze meestal te vinden is, namelijk in en rond het bed: in de zoom van matrassen, beddengoed, bedframe, bedstijlen, enz. Maar ze komen ook voor in kieren en spleten, in meubels, achter behangpapier, gebroken pleister, lichtschakelaars, onder tapijten, achter plinten enz. 

Lees ook: Wat kan je doen tegen bedwantsen?

Hoe komen bedwantsen in je huis terecht?

Getty_bedwants_2022.jpg

© Getty Images

Bedwantsen worden vooral verspreid door het toenemende internationale reisverkeer. Bedwantsen of hun eitjes komen terecht in kleding of koffers en worden zo mee naar huis genomen. Als je thuis je bagage uitpakt, kunnen ze zich verspreiden. Je kunt ook 'besmet' worden in bioscopen, theaters, openbaar vervoer... 

Eens ze zich ergens hebben genesteld, kunnen ze zich razendsnel vermenigvuldigen en zijn ze moeilijk te bestrijden. Een bedwants kan zeker een half jaar overleven zonder eten. Bedwantsen hebben dus niets te maken met een goede of slechte hygiëne. Een goed opgeruimde slaapkamer, met weinig andere spullen erin dan een bed, maakt het voor bedwantsen wel moeilijker een geschikte schuilplaats te vinden. 

Lees ook: Reuzenwantsen kunnen de ziekte van Chagas veroorzaken

Hoe voorkomen?

  •  Controleer bij het betrekken van een hotelkamer (zowel gewone als 5-sterrenhotels) of andere slaapgelegenheid de bedden: kijk vooral onder het matras. Als je uitwerpselen in de vorm van bruinzwarte puntjes op lakens, plinten of rondom schilderijen en stopcontacten aantreft, dan kan je last hebben van bedwantsen. Ook kan je in de buurt van hun schuilplaatsen donkere huidschilfertjes aantreffen. Overal waar een credit card tussen past kunnen bedwantsen ook zitten.
  • Zet je bagage neer op speciale bankjes die hiervoor bedoeld zijn en niet op de grond of op het bed: zo voorkom je dat je eventueel aanwezige bewantsen als souvenir mee naar huis neemt.
  • Het is niet zinvol om met het licht aan te slapen of insectenrepellents zoals DEET te gebruiken.
  • Als je tijdens een verblijf in een hotel of andere logeerplaats tekenen van bedwantsen ontdekt, en zeker als je gebeten wordt of bloeddruppeltjes op de lakens ziet, wees dan zeer voorzichtig bij het naar huis nemen van je persoonlijke bezittingen.
  • Twijfel je bij thuiskomst toch, stop dan al je kleren in een vuilniszak, zorg dat de beestjes niet kunnen ontsnappen en was je kleren daarna op een zo hoog mogelijke temperatuur. Controleer daarna goed de naden en vouwen van tassen waar bedwantsen zich kunnen nestelen. Schrob naden, vouwen, kieren van de koffers en tassen. Gebruik water van 50 graden of warmer. Doe dit buiten.
  • Ook is het van belang om tweedehandsspullen goed op bedwantsen te controleren. Let vooral op scheurtjes, naden enzovoorts waar bedwantsen zich kunnen verbergen. 

Hoe bestrijden?

Bedwantsen zijn zeer moeilijk te bestrijden. Ze kunnen lang overleven en zijn steeds meer resistent tegen insectenverdelgers. Ze kunnen nesten hebben in vloeren, kasten, achter plinten, in meubels, enzovoorts.

  • Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu raadt het gebruik van bestrijdingsmiddelen ten stelligste af, onder meer vanwege de kans op resistentieontwikkeling en bijwerkingen. Doe-het-zelf bestrijdingsmiddelen zijn bovendien vaak niet krachtig genoeg om de bedwantsen te doden.
  • Indien je bedwantsen ontdekt, moet je de ruimte waar de beestjes zich bevinden afsluiten en zo min mogelijk spullen verplaatsen.
  • Contacteer een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf. Dat kan nagaan waar de beestjes zich precies bevinden en een bestrijdingsplan opstellen. Er bestaan verschillende methoden om ruimtes en meubels te behandelen: blootstelling aan hitte (+ 60°C), aan koude (-14°C), behandeling met chemische producten enzovoorts.
  • Alle plaatsen waar de bedwants vaak zit, zoals plinten in slaapkamers, de ombouw van bedden, randen van matrassen, richels van bedden en achter schilderijen, worden behandeld. Na de behandeling moeten de ruimtes goed verlucht worden.
  • Verdacht beddengoed en kleren moeten worden gewassen (op 60°c) of op een andere manier worden gereinigd. De kleding die niet wasbaar is op hoge temperaturen moet uitgeklopt worden en daarna buiten gelucht. Invriezen heeft geen zin.
  • De matras, vooral naden en knoppen, moet grondig onderzocht en omgedraaid worden. Indien mogelijk wordt de matras gestoomd of vervangen.
  • Alle barsten en spleten in muren, zoldering en houtwerk moeten dichtgemaakt worden met een goede kit en los behangpapier moet worden verwijderd.
  • Stofzuig de kamer dagelijks grondig (alle hoekjes en kantjes) na de bestrijding. De stofzuigerzak moet je eerst in een plastic zak stoppen en ontsmetten met een pesticide werkzaam tegen bedwantsen.
  • Na vier à zes weken moet de besmette ruimte(n) opnieuw gecontroleerd worden.

Bronnen:
www.huidinfo.nl
www.cdc.gov
www2.epa.gov
www.rivm.nl


Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram