Wat kan je doen tegen bedwantsen?

dossier Bedwantsen zijn kleine beestjes die leven van bloed van onder andere mensen. Bedwantsen danken hun naam aan de plek in huis waar ze meestal te vinden zijn, namelijk in en rond het bed, in de zoom van matrassen, beddengoed, bedframe, bedstijlen, enzovoort, maar ze komen ook voor in kieren en spleten, in meubels, achter behangpapier, gebroken pleister, lichtschakelaars, onder tapijten, achter plinten enz.

Lees ook: Wat kan je doen tegen vlooien in huis?

Hoe kan je beten van bedwantsen herkennen?

123M_bedwants_muggenbeet_beten_2022.jpg

De bedwants of wandluis (Cimex lectularius) is een klein vleugelloos insect van zo’n 5 mm groot, met een breed ovalen, afgeplat lichaam. Bedwantsen zijn roodbruin van kleur; als ze kort tevoren een bloedmaaltijd hebben genomen is de kleur donkerrood en is het achterlijf gezwollen.

De bedwants verlaat ’s nachts zijn schuiloord om op zoek te gaan naar voedsel. Hij prikt met zijn steeksnuit door de huid, zuigt bloed en injecteert verdovende en antistollende stoffen. Dat leidt tot wondjes en jeukbulten, zoals een muggenbeet. Meestal zijn er meerdere beten, vaak op een rijtje. Dit kan hevige jeuk veroorzaken, vooral op de benen en armen en de nek en de rug. De wondjes genezen over het algemeen snel, soms komen huidinfecties voor of worden de bultjes opengekrabt waardoor littekens ontstaan. De rode vlekjes zijn pas na enkele weken volledig verdwenen. Sommige mensen kunnen allergisch reageren op bedwantsen. In tropische landen kunnen ze soms ziekten overdragen, zoals de ziekte van Chagas. Door migratie rukt de ziekte ook op in Europa.

Lees ook: Reuzenwantsen kunnen de ziekte van Chagas veroorzaken

Lees ook: Spinnenbeten: hoe herken je ze en wanneer moet je naar de dokter?

Hoe kan je bedwantsen voorkomen?

123M_bedwants_2022.jpg

Bedwantsen of hun eitjes komen terecht in kleding of koffers en worden zo mee naar huis genomen. Als je tijdens een verblijf in een hotel tekenen van bedwantsen ontdekt, en zeker als je gebeten wordt of bloeddruppeltjes op de lakens ziet, wees dan zeer voorzichtig bij het naar huis nemen van je persoonlijke bezittingen.

  • Controleer bij het aankomen in een hotelkamer de bedden en kijk vooral onder het matras. Als je uitwerpselen in de vorm van bruinzwarte puntjes op lakens, plinten of rondom schilderijen en stopcontacten aantreft, dan kan last hebben van bedwantsen. Ook kan je in de buurt van hun schuilplaatsen donkere huidschilfertjes aantreffen.
  • Zet de koffer neer op speciale bankjes die hiervoor bedoeld zijn en niet op de grond: zo voorkom je dat je eventueel aanwezige bewantsen als souvenir mee naar huis neemt.
  • Het is niet zinvol om met het licht aan te slapen of insectenrepellents zoals DEET te gebruiken.
  • Ook is het van belang om bij de aankoop van tweedehandsspullen op bedwantsen te controleren. 

Lees ook: Hoe kan je je huis beschermen tegen bedwantsen?

Hoe kan je beten van bedwantsen behandelen?

Het behandelen van beten van bedwantsen heeft weinig zin. De jeukende plekken verdwijnen vanzelf. Eventueel kan je wel de pijnlijke plekken spoelen met warm water. Als de letsels uitgebreid zijn en de jeuk ernstig is, kan worden overwogen om een steroïdencrème te gebruiken, of eventueel een oraal antihistaminicum. Bespreek dit eerst met een arts. 

Lees ook: Hoe kan je een muggenbeet best verzorgen?

Hoe kan je bedwantsen bestrijden?

Bedwantsen zijn zeer moeilijk te bestrijden. Ze kunnen lang overleven en zijn steeds meer resistent tegen insectenverdelgers. Ze kunnen nesten hebben in vloeren, kasten, achter plinten, in meubels, enzovoorts. Indien je bedwantsen ontdekt, moet je de ruimte waar de beestjes zich bevinden afsluiten en zo min mogelijk spullen verplaatsen.

Doe-het-zelf bestrijdingsmiddelen zijn vaak niet krachtig genoeg om de bedwantsen te doden. Contacteer liever een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf dat kan nagaan waar de beestjes zich precies bevinden en een bestrijdingsplan kan opstellen. Er bestaan verschillende methoden om ruimtes en meubels te behandelen: blootstelling aan hitte (+ 60°C), aan koude (-14°C), behandeling met chemische producten enzovoorts.

  • Alle plaatsen waar de bedwants vaak zit, zoals plinten in slaapkamers, de ombouw van bedden, randen van matrassen, richels van bedden en achter schilderijen, worden behandeld. Na de behandeling moeten de ruimtes goed verlucht worden.
  • Verdacht beddengoed en kleren moeten worden gewassen (op 60°c) of op een andere manier worden gereinigd. De kleding die niet wasbaar is op hoge temperaturen moet uitgeklopt worden en daarna buiten gelucht. Invriezen heeft geen zin.
  • De matras, vooral naden en knoppen, moet grondig onderzocht en omgedraaid worden. Indien mogelijk wordt de matras gestoomd of vervangen.
  • Alle barsten en spleten in muren, zoldering en houtwerk moeten dichtgemaakt worden met een goede kit en los behangpapier moet worden verwijderd.
  • Stofzuig de kamer dagelijks grondig (alle hoekjes en kantjes) na de bestrijding. De stofzuigerzak moet je eerst in een plastic zak stoppen en ontsmetten met een pesticide werkzaam tegen bedwantsen.
  • Na vier à zes weken moet de besmette ruimte(n) opnieuw gecontroleerd worden.

Lees ook: Maakt alcohol je aantrekkelijker voor muggen?

Bronnen:
https://www.rivm.nl
https://www.gezondleven.be


Laatst bijgewerkt: oktober 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram