Maakt alcohol je aantrekkelijker voor muggen?

123-alcoh-cocktail-limoen-06-18.jpg

nieuws

Sommige mensen zijn gevoeliger voor muggenbeten dan anderen: ze worden meer gebeten en de reactie op de beet is vaak ook heftiger met grote bulten en hevige jeuk. 
Dat muggen van ‘zoet bloed’ houden, is een fabeltje. Zoet bloed bestaat niet en muggen maken geen verschil tussen zoet of zuur. Een ander fabeltje is dat muggen bij voorkeur afkomen op mensen met bloedgroep 0. Bloedgroep 0 komt veel meer voor dan A, B of AB, dus is het normaal dat meer mensen met bloedgroep 0 gestoken worden. Maar dat heeft niets te maken met enige voorkeur van de mug. 

Lichaamsgeur 
Muggen worden op de eerste plaats aangetrokken door de lichaamsgeur. Mensen die vaak gestoken worden zweten waarschijnlijk meer of hebben in het zweet een hogere concentratie aan bepaalde chemische stoffen, zoals melkzuur, eiwitten en aminozuren. Welke stoffen aantrekkelijk zijn, verschilt per soort mug.
Zo blijken mensen met zweetvoeten meer muggen aan te trekken. Ook parfums zouden muggen aantrekken. 

Uit tweelingenonderzoek is gebleken dat de aantrekkelijkheid voor muggen wellicht (ten dele) genetisch bepaald is. Dat heeft mogelijk te maken met genetisch bepaalde verschillen in lichaamsgeur. Met name de HLA-genen (human leucocyte antigens) zouden daatbij een rol spelen. Ook verschillen in het afweersysteem zouden verantwoordelijk kunnen zijn voor verschillende bacterieflora op de huid, die het zweet op een andere manier verwerkt en andere geuren ontstaan.
Recent onderzoek heeft ook aangetoond dat een malaria-infectie veranderingen veroorzaakt in de lichaamsgeurproductie, waardoor de malariamug wordt aangetrokken.

Koolzuurgas
Muggen komen ook af op het koolzuurgas dat wij uitademen. Dat zou kunnen verklaren waarom zwangere vrouwen vaak meer last hebben van muggen. Vooral in het laatste trimester ademen zij namelijk meer koolstofdioxide uit. Koolzuurgas is ook de reden dat muggen liever volwassen dan kinderen steken, hoewel juist het tegendeel waar lijkt te zijn. Kinderen reageren meestal wel heftiger op muggenbeten.
Ook wanneer u sport, stoot u meer koolzuurgas uit. Bovendien stijgt uw lichaamstemperatuur, zweet u meer en produceert u meer melkzuur allemaal factoren die u aantrekkelijker maken voor muggen.

En alcohol? 
Uit onderzoek blijkt dat bier u inderdaad aantrekkelijker maakt voor (bepaalde) muggen. Mogelijk verandert de lichaamsgeur en de uitademingslucht door de afbraak van alcohol. Of beïnvloedt alcohol de bloedtoevoer naar de huid.
Of andere alcoholische dranken dan bier hetzelfde effect hebben, is bij gebrek aan onderzoek niet bekend. Evenmin is bekend of àlle soorten muggen door bier (of alcohol) worden aangetrokken. 

Bronnen:
www.mosquito.org
www.sciencedirect.com
www.kennisinstituutbier.nl


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram