Wat kan je doen tegen vlooien in huis?

dossier

Vlooien zijn beweeglijke, vleugelloze, bruinzwarte insecten die op hun gastheer springen om bloed te zuigen. Ze veroorzaken daardoor huidirritatie en/of jeuk. Sommige soorten kunnen ziekten overbrengen. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken wonen ze niet op dieren, maar gewoon in huis. Nadat ze zich met bloed gevuld hebben, laten ze zich van het dier vallen.

Lees ook: Wat kan je doen tegen bedwantsen?

Vlooien: soorten en levenscyclus

Getty_vlooien_huisdier_2023.jpg

© Getty Images

Er zijn twee soorten vlooien: de kattenvlo (Ctenocefalides felis) en de hondenvlo (Ctenocefalides canis).
Er zijn mannetjesvlooien en vrouwtjesvlooien. De vrouwtjes zijn het grootst. Een vrouwtjesvlo kan wel 50 eitjes per dag leggen gedurende de eerste 3 levensweken. Deze miniscuul kleine eitjes vallen uit de vacht van je huisdier, op het tapijt, op kussens, op het parket, in de auto enzovoort. Na 2-4 dagen komen uit de eitjes larven, van ongeveer een 1/2 cm lang en zo dik als een draadje. De lichtschuwe larfjes kruipen in alle spleetjes en diep in de vloerbedekking. Na 2-3 weken gaan de larven verpoppen. Deze poppen kunnen tot wel 1 1/2 jaar in leven blijven. Onder invloed van trillingen komt de pop uit en zo is weer een nieuwe vlo die op zoek gaat naar je huisdier. Hoe warmer het is, des te sneller gaat de ontwikkeling van ei tot volwassen vlo. In de zomermaanden kan 1 vlo binnen 1 maand tijd wel 180 vlooien tot gevolg hebben en nog een groot aantal larfjes en poppen.

Lees ook: Dierenallergie: moet het dier weg?

Waar zitten vlooien bij mensen?

Vlooien kunnen niet op de mens leven, maar kunnen ons wel prikken. Bovendien kunnen wij ook vlooien overdragen. Op je handen, door je huisdier te aaien, of op je kleren, als je gaat zitten op een plek waar eitjes liggen enz. Deze eitjes kan je ook oppikken als je bij iemand op bezoek gaat. Zo kan een huisdier ook vlooien krijgen ondanks het feit dat het dier zelf nooit buitenkomt.

Vlooien zijn een groot probleem voor huisdiereigenaren. Vooral in de zomer of na een vakantie is de kans op vlooien erg groot. Je kan echter zelf veel overlast voorkomen door op tijd maatregelen te nemen. Komen de voorzorgsmaatregelen toch te laat, dan zijn bestrijdingsmiddelen nodig. Veel vlooienbestrijdingsmiddelen zijn slecht voor het milieu en voor de gezondheid van huisdier en eigenaar. Het is dus belangrijk om goede, milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen aan te schaffen.

Lees ook: Luizen en neten herkennen: 3 manieren om te zien of je kind luizen heeft

Vlooienbeten herkennen bij mensen

Getty_vlooienbeten_2023.jpg

© Getty Images / Extreem geval van vlooienbeten

Vlooienbeten bij mensen hebben meestal de volgende symptomen:

  • Jeuk: Vlooienbeten veroorzaken vaak intense jeuk, wat kan leiden tot krabben en mogelijke huidirritatie.
  • Kleine rode bultjes: De beten verschijnen meestal als kleine, rode bultjes op de huid.
  • Gegroepeerde beten: Vlooienbeten hebben de neiging zich te groeperen in clusters of lijnen, vaak op plaatsen waar kleding nauw aansluit, zoals rond de enkels of taille.
  • Rode halo: Beten kunnen een rode halo om zich heen hebben.
  • Blaarvorming: In sommige gevallen kunnen de beten uitgroeien tot blaren.
  • Zwelling: Bij sommige mensen kunnen beten opzwellen door een allergische reactie.
  • Secundaire infecties: Overmatig krabben kan leiden tot scheurtjes in de huid, waardoor het risico op secundaire bacteriële infecties toeneemt.

Lees ook: Wat doen bij een allergische reactie op insectenbeet?

Hoe kan je vlooien voorkomen?

  • Dagelijks stofzuigen op de vaste slaapplaatsen van het dier verkleint de kans op vlooien. De eitjes krijgen dan minder kans tot vlooien uit te groeien. Zuig ook de mand van je huisdier zorgvuldig. Bindt de stofzuigerzak na gebruik dicht en verpak hem in een plasticzak om weg te gooien.
  • Was het hondenkleed of -kussen wekelijks op een zo hoog mogelijke temperatuur om alle eitjes, larven en poppen te doden.
  • Kam je dier geregeld met een (ijzeren) vlooienkam. Gevonden vlooien dood je in een bakje met heet water met afwasmiddel. Als je het huisdier buiten kamt, voorkom je dat eitjes in huis terecht komen.
  • Vraag je dierenarts naar een geschikt product om vlooien te bestrijden. De meeste vlooienbandjes zijn niet meer effectief. Meestal worden nu producten aangeraden die je een keer per maand in de nek van het dier moet aanbrengen. Er bestaan ook middelen die met de maaltijd worden gegeven en de voortplanting van de vlo tegengaan.

Lees ook: Welke infectieziekten door insecten staan ons te wachten?

Hoe krijg je vlooien weg?

Vlooien bestrijden is niet eenvoudig. Je moet de vlooien op het dier bestrijden, de vlooien in huis én de eitjes en larven in huis.

  • Zodra vlooien worden geconstateerd, moet alle honden en katten in huis worden behandeld met een bestrijdingsmiddel. Vraag hierover raad aan de dierenarts.
  • Was het kussen of deken van je huisdier wekelijks op een zo hoog mogelijke temperatuur (minstens 50°C) om alle eitjes, larven en poppen te doden.
  • Stofzuig het hele huis (vloeren, tapijten, gordijnen, kussens en de onder- en achterkant van meubels). Denk ook aan je auto als je hond daar regelmatig mee vervoerd wordt.
  • Meestal zal het ook nodig zijn om een insecticide te gebruiken voor de vloerbedekking, kussens, in de mand, onder kasten, bedden en plinten, enz. Sla geen enkele ruimte in huis over (warme chauffagekelder, vergeten zolderruimte...). Deze producten moeten op het voorwerp gespoten worden, en niet in de lucht verstuifd. Bepaalde merken zijn zo ontworpen dat ze niet vlekken op kostbare tapijten of meubilair. Deze producten mogen niet op dieren gebruikt worden. Vissen en vogels zijn zeer gevoelig voor deze insecticiden en moeten tijdelijk uit de behandelde ruimte verdwijnen. Deze behandeling moet enkele keren herhaald worden (tijdspanne afhankelijk van het gebruikte product).
  • De vloerbekleding reinigen met stoom is een andere mogelijkheid. Ook dit moet enkele keren worden herhaald.


Bij een ernstige vlooienplaag kan het nodig zijn om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen en zelf enkele dagen elders te gaan logeren, zeker wanneer er kleine kinderen in huis zijn.


Lees ook: Komen luizen voor bij huisdieren (en kunnen ze ons besmetten)?

Bronnen:
https://www.ongediertebestrijden.com
https://www.kindengezin.be
https://www.gezondleven.be


Laatst bijgewerkt: oktober 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram