Wat kan u doen tegen vlooien in huis?

nieuws Voor eigenaars van honden en katten zijn vlooien een echte plaag. Hoewel ze niet kunnen overleven op de mens, kunnen ze ook voor ons heel vervelend zijn. Eenmaal binnengebracht in huis, kunnen ze zich razendsnel vermenigvuldigen. Als vuistregel kunt u stellen dat voor elke vlo die u aantreft in de vacht van uw huisdier zich 10 tot 30 vlooien in de huiselijke omgeving bevinden. De eitjes hebben geen dier nodig om verder te ontwikkelen. Na een weekje kruipt een larve uit het ei, die zich dan meteen in een cocon hult, om een tweetal weken later als vlo uit de cocon te komen. Zo’n nieuwe vlo kan lang zonder voedsel (bloed dus). Deze cyclus gaat sneller naarmate de temperatuur stijgt, daarom zijn de vlooienklachten het ergst tijdens de zomermaanden.
Normaal berokkenen de vlooien bij de mens weinig last, omdat ze niet op de mens kunnen overleven. Maar ze kunnen wel bijten op onderarmen en –benen. Na een vakantie – als de dieren een tijdlang afwezig zijn geweest – of als het huisdier overlijdt of wordt weggedaan, kan er sprake zijn van een echte vlooienplaag.

Voorkomen
• Dagelijks stofzuigen op de vaste slaapplaatsen van het dier verkleint de kans op vlooien. De eitjes krijgen dan minder kans tot vlooien uit te groeien. Zuig ook de mand van uw huisdier zorgvuldig. Bindt de stofzuigerzak na gebruik dicht en verpak hem in een plasticzak om weg te gooien.
• Was het hondenkleed of -kussen wekelijks op een zo hoog mogelijke temperatuur om alle eitjes, larven en poppen te doden.
• Kam uw dier geregeld met een (ijzeren) vlooienkam. Gevonden vlooien doodt u in een bakje met heet water met afwasmiddel. Als u uw huisdier buiten kamt, voorkomt u dat eitjes in huis terecht komen.
• Vraag uw dierenarts naar een geschikt product om vlooien te bestrijden. De meeste vlooienbandjes zijn niet meer effectief. Meestal worden nu producten aangeraden die u een keer per maand in de nek van het dier moet aanbrengen. Er bestaan ook middelen die met de maaltijd worden gegeven en de voortplanting van de vlo tegengaan.

Bestrijden
Vlooienbestrijding is niet eenvoudig. U moet de vlooien op het dier bestrijden, de vlooien in huis en de eitjes en larven in huis.
- Zodra vlooien worden geconstateerd, moet alle honden en katten in huis worden behandeld met een bestrijdingsmiddel. Vraag hierover raad aan de dierenarts.
- Was het kussen of deken van uw huisdier.
- Stofzuig het hele huis (vloeren, tapijten, gordijnen, kussens en de onder- en achterkant van meubels). Denk ook aan uw auto als uw hond daar regelmatig mee vervoerd wordt.
- Meestal zal het ook nodig zijn om een insecticide te gebruiken voor de vloerbedekking, kussens, in de mand, onder kasten, bedden en plinten, enz. Sla geen enkele ruimte in huis over (warme chauffage-kelder, vergeten zolderruimte...). Deze producten moeten op het voorwerp gespoten worden in niet in de lucht verstuifd. Bepaalde merken zijn zo ontworpen dat ze niet vlekken op kostbare tapijten of meubilair. Deze producten mogen niet op dieren gebruikt worden. Vissen en vogels zijn zeer gevoelig voor deze insecticiden en moeten tijdelijk uit de behandelde ruimte verdwijnen. Deze behandeling moet enkele keren herhaald worden (tijdspanne afhankelijk van het gebruikte product).
De vloerbekleding reinigen met stoom is een andere mogelijkheid. Ook dit moet enkele keren worden herhaald.

Bij een ernstige vlooienplaag kan het nodig zijn om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen en zelf enkele dagen elders te gaan logeren, zeker wanneer er kleine kinderen in huis zijn.

Lees ook: Vlooien.......vieze beestjes


Laatst bijgewerkt: maart 2009

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram