3 manieren om te zien of je kind luizen heeft

123-natte-kam-luis-08-16.jpg

dossier

Hoofdluis kun je krijgen door (indirect) contact met iemand die hoofdluis heeft. De luizen lopen van het ene hoofd naar het andere. Of ze gaan over via jassen, mutsen, hoofddoekjes, knuffelbeesten, autostoelen of borstels. Springen kunnen ze niet. Zodra ergens veel mensen bij elkaar zijn, bijvoorbeeld op scholen, in bioscopen of in bussen, kan hoofdluis zich makkelijk verspreiden. Maar hoe weet je of je met luizen te maken hebt?


Lees ook: Hoe kan je voorkomen dat je kinderen hoofdluizen krijgen?

Welke tekenen kunnen wijzen op luizen?

Luizen zijn parasieten – ze leven van bloed. Ze zitten vaak op warme plekjes: in het haar in de nek, achter de oren... Hun eitjes (neten) zitten vaak dicht bij de hoofdhuid en zijn niet altijd te zien. Signalen als jeuk en krabben op het hoofd wijzen soms op hoofdluis, maar vaak merkt iemand er helemaal niets van. 

Lees ook: Beschermen gel en haarlak tegen luizen? En 6 andere weetjes

Heeft mijn kind luizen?

Indien je vermoedt dat je kind luizen heeft of wanneer er luizen zijn gesignaleerd op school, dan moet je weten hoe je ze moet opsporen. Er bestaan drie methoden. 

1. Visuele inspectie
Met de vingers worden de haren van elkaar gescheiden en systematisch doorzocht op de aanwezigheid van luizen. Luizen zijn op deze manier heel moeilijk op te sporen omdat:

  • de meeste kinderen slechts een beperkt aantal luizen hebben. (1 à 10 luizen per hoofd);
  • de donkere luizen weinig opvallen in donker haar;
  • luizen heel snel weglopen bij elke bedreiging (ze zijn lichtschuw).

Met de visuele inspectie zullen dus heel wat luizen onopgemerkt blijven.

2. Inspectie met een luizenkam 
Met de klassieke luizenkam kan je de haren systematisch kammen, van de haarwortel tot de haarpunt. Indien je kind luizen heeft, dan worden ze door de kam uit het haar geplukt. Met deze methode vind je vier keer meer luizen dan met de visuele inspectie.

3. De nat-kam-test
Bij de nat-kam-test wordt naast een klassieke luizenkam ook gebruik gemaakt van water en conditioner (= balsem, crèmespoeling). Die bijkomende middelen maken deze test veel efficiënter dan de visuele inspectie. 

Lees ook: Hoofdluizen: hoe werkt de nat-kam-methode?


Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram