Luizen en neten herkennen: 3 manieren om te zien of je kind luizen heeft

In dit artikel
Luizen en neten herkennen: 3 manieren om te zien of je kind luizen heeft

dossier

Luizen kan je krijgen door (indirect) contact met iemand die hoofdluis heeft. De luizen lopen van het ene hoofd naar het andere. Of ze gaan over via jassen, mutsen, hoofddoekjes, knuffelbeesten, autostoelen of borstels. Springen kunnen ze niet. Zodra ergens veel mensen bij elkaar zijn, bijvoorbeeld op scholen, in bioscopen of in bussen, kan hoofdluis zich makkelijk verspreiden.

Lees ook: Hoe kan je voorkomen dat je kinderen hoofdluizen krijgen?

Hoe kan je luizen en neten herkennen?

Getty_luizen_neten_2023.jpg

© Getty Images

Luizen zijn grijsblauw of roodbruin van kleur en heel erg klein, dus niet altijd makkelijk te vinden. Ze zitten graag op warme plekjes: in het haar in de nek, achter de oren... 

Hun eitjes (neten) zitten vaak dicht bij de hoofdhuid en zijn niet altijd te zien. Het zijn heel kleine witte of lichtgrijze 'korreltjes' die stevig vastzitten aan een haar. Het lijkt een beetje op roos. Jeuk en krabben op het hoofd kunnen wijzen op hoofdluis, maar vaak merkt men er helemaal niets van. 

Lees ook: Wat voor beestjes zijn luizen?

Heeft mijn kind luizen?

Indien je vermoedt dat je kind luizen heeft of wanneer er luizen zijn gesignaleerd op school, dan moet je weten hoe je ze moet opsporen. Er bestaan drie methoden. 

1. Visuele inspectie
Met de vingers worden de haren van elkaar gescheiden en systematisch doorzocht op de aanwezigheid van luizen. Luizen zijn op deze manier heel moeilijk op te sporen omdat:

  • de meeste kinderen slechts een beperkt aantal luizen hebben. (1 à 10 luizen per hoofd);
  • de donkere luizen weinig opvallen in donker haar;
  • luizen heel snel weglopen bij elke bedreiging (ze zijn lichtschuw).

Met de visuele inspectie zullen dus heel wat luizen onopgemerkt blijven.

Lees ook: Beschermen gel en haarlak tegen luizen? En 6 andere weetjes

2. Inspectie met een luizenkam 
Met de klassieke luizenkam kan je de haren systematisch kammen, van de haarwortel tot de haarpunt. Indien je kind luizen heeft, dan worden ze door de kam uit het haar geplukt. Met deze methode vind je vier keer meer luizen dan met de visuele inspectie.

3. De nat-kam-methode
Bij de nat-kam-methode wordt naast een klassieke luizenkam ook gebruik gemaakt van water en conditioner (= balsem, crèmespoeling). Die bijkomende middelen maken deze test veel efficiënter dan de visuele inspectie. 

Lees ook: Hoofdluizen behandelen: hoe werkt de nat-kam-methode?

Bronnen:
https://www.mayoclinic.org
https://www.cdc.gov


Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram