Beschermen gel en haarlak tegen luizen? En 6 andere weetjes

123-cosm-gel-haar-09-15.jpg

nieuws Dat het vervelende beestjes zijn, weet iedereen. Maar wist je ook dit al?

  • Luizen houden niet van haargel. Zo blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat van de jongens die gel gebruiken 3 procent hoofdluis heeft en van de jongens die dit niet gebruiken 6 procent. Ook haarlak lijkt niet in trek bij luizen. Zo heeft 7 procent van de meisjes die haarlak gebruikt luizen, tegenover 12 procent bij meisjes die dit niet gebruikt. Let wel, het gebruik van gel en lak helpt niet om van luizen af te komen.
  • Mensen met lang haar hebben meer kans op luizen, al kunnen ze ook perfect voorkomen in korte coupes. Als je je haren in een staart bindt, is de kans mogelijks wel kleiner dat je luizen krijgt, omdat het haar dan minder snel in contact komt met het haar van anderen.
  • Luizen zijn gebouwd om van hoofd naar hoofd te lopen. Als ze op de grond terecht komen, zullen ze niet lang overleven door gebrek aan warmte en voedsel. Ze zijn ook niet in staat om ergens op te kruipen of ergens naartoe te springen.
  • Luizen komen bijna net zo vaak voor op middelbare scholen als op basisscholen. Volwassenen kunnen ze ook krijgen, maar dat is minder vaak het geval, omdat ze minder ‘haarcontact’ hebben met andere mensen. 
  • Een hoofdluizeninfectie heeft niets met slechte hygiëne te maken. Iedereen kan er dus last van krijgen.
  • Huisdieren kunnen geen luizen doorgeven. Ook onrechtstreekse besmetting, bijvoorbeeld via contact met besmette kledij of voorwerpen, is eerder een uitzondering aangezien luizen er niet van houden om hun vertrouwde omgeving te verlaten.

Lees ook: Hoe kan je voorkomen dat je kinderen hoofdluizen krijgen?

Lees ook: Hoofdluizen behandelen: hoe werkt de nat-kam-methode?


Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram