Hoe kan je voorkomen dat je kinderen hoofdluizen krijgen?
dossier
Hoofdluis voorkomen kan nooit helemaal, maar je kan wel de kans op een besmetting zoveel mogelijk proberen te verminderen en vooral verdere verspreiding tegengaan.
Lees ook: Hoofdluizen behandelen: hoe werkt de nat-kam-methode?
Hoe kan je luizen krijgen?
Hoofdluis kan je krijgen door contact met iemand die hoofdluis heeft. Een persoon is besmettelijk zolang er luizen of levende neten aanwezig zijn. Luizen kunnen tot 2 dagen zonder gastheer overleven en besmettelijk blijven. Neten kunnen tot 2 weken buiten de gastheer overleven.
Luizen worden hoofdzakelijk via haar-haarcontact overgebracht: de luizen lopen van het ene hoofd naar het andere. Springen of vliegen kunnen ze niet. Zodra ergens veel mensen bij elkaar zijn, bijvoorbeeld op school of sportclub, in de bioscoop of op de bus, kan hoofdluis zich makkelijk verspreiden. Kinderen krijgen vaker hoofdluis omdat ze tijdens het spelen letterlijk de hoofden bij elkaar steken. Ook huisgenoten van een besmet kind hebben meer kans op luizen.
In tegenstelling tot wat vroeger werd gedacht, zijn er geen aanwijzingen voor verspreiding via de omgeving, bijvoorbeeld via mutsen, sjaals, hoofddeksels, handdoeken, bedlinnen, knuffels of via kleding als die dicht bij elkaar hangt, bijvoorbeeld aan een kapstok op school.
Lees ook: Beschermen gel en haarlak tegen luizen? En 6 andere weetjes
Hoe kan je besmetting door luizen voorkomen?
- Hoofdluis is geen probleem van slechte hygiëne. De haren overvloedig wassen als preventieve maatregel is dus zinloos.
Meubels of tapijten met een insecticidenspray behandelen is totaal zinloos omdat de kans dat luizen daar overleven zeer klein is.
Algemene preventieve maatregelen om de kans op besmetting met luizen te verminderen, zoals het vermijden van overvolle kapstokken, hebben weinig zin. - Ook het effect van een luizencape op de verspreiding van hoofdluis is niet wetenschappelijk aangetoond.
- Het is wel zinvol om in geval van een besmetting kammen, borstels, speldjes, enz. te ontsmetten: een halve minuut onderdompelen in water van 60°C of een uur in een alcoholische oplossing (alcohol 70°) leggen. Speciale ontsmettingsmiddelen of insecticiden zijn niet nodig en ook het preventief gebruik van antiluismiddelen wordt afgeraden. De actieve stoffen kunnen de hoofdhuid irriteren en jeuk veroorzaken. Bovendien kunnen de luizen resistent worden tegen de actieve stof.
- In de handel zijn diverse verschillende middelen te vinden die de luizen op afstand moeten houden (luizenrepellents). Uit onderzoek is gebleken dat deze stoffen niet effectief zijn. Gebruik ervan wordt dan ook afgeraden.
- In tegenstelling tot wat vaak wordt aangeraden, is het niet bewezen dat het zo warm mogelijk wassen van het beddengoed, knuffels, kleren, mutsen, sjaals enzovoorts nuttig is. De kans dat luizen zich via de kledij verspreiden is zeer onwaarschijnlijk. Ook het stofzuigen van huis, auto... wordt niet langer aangeraden.
- Kinderen met luizen moeten niet thuis gehouden worden. Ze mogen dus gerust naar school, naar de sportclub en andere locaties. Op het ogenblik dat de luizen worden ontdekt is het kind waarschijnlijk al meerdere weken besmet. Een school mag nooit een leerling schorsen omwille van de aanwezigheid van luizen. Het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) kan wel in overleg met de ouders van een leerling met luizen beslissen dat het nodig is dat deze leerling thuis blijft om behandeling mogelijk te maken. Het gaat steeds om uitzonderlijke situaties.
- Een badmuts dragen bij het zwemmen is niet nodig. Overdracht van hoofdluizen via zwemwater is zeer onwaarschijnlijk.
Lees ook: Luizen en neten herkennen: 3 manieren om te zien of je kind luizen heeft
Hoe moet je het haar controleren?
Zodra je vermoedt dat je kind of iemand anders in huis luizen heeft, of als er luizen gesignaleerd worden in de kinderopvang of op school, moet je die zo snel mogelijk opsporen en bestrijden. Er bestaan drie methoden om luizen op te sporen: via visuele inspectie, inspectie met een luizenkam en de nat-kam-test. Als je geen luizen vindt, herhaal dit kammen dan bij iedereen eens per week, gedurende 2 weken.
Bronnen:
www.vwvj.be
www.rivm.nl