Wat voor beestjes zijn luizen?

nieuws

Hoofdluizen zijn vervelende beestjes die hevige jeuk veroorzaken, maar zijn zeker geen schande: iedereen kan ze krijgen. Maar wat zijn luizen nu eigenlijk?

Luizen zijn parasieten – ze leven van bloed. Ze zitten vaak op warme plekjes: in het haar in de nek, achter de oren... Hun eitjes (neten) zitten vaak dicht bij de hoofdhuid en zijn niet altijd te zien.Signalen als jeuk en krabben op het hoofd wijzen soms op hoofdluis, maar vaak merkt men er helemaal niets van.


Mensen en alle diersoorten hebben een eigen luizensoort. Hondenluizen kunnen bijvoorbeeld niet op mensen overleven en andersom.


De volwassen hoofdluis is een grijsblauw beestje van ongeveer 3 millimeter groot. Nadat hij bloed heeft opgezogen is hij roodbruin. De hoofdluis voedt zich meerdere malen per dag met bloed. Tijdens het zuigen van minimale hoeveelheden bloed veroorzaakt het speeksel van de luis jeuk bij de gastheer.


De eitjes, de neten, zien eruit als grijswitte puntjes en kleven aan de haren. Neten die eitjes bevatten zitten dicht bij de hoofdhuid. Zodra ze een paar cm van de hoofdhuid afzitten, zijn ze leeg en onschadelijk. De neten lijken op roos. Het verschil is dat roos los zit terwijl de neten aan de haren kleven.
Het lege omhulsel kan tot 6 maanden aan het haar blijven vastzitten. Aangezien het haar groeit met een snelheid van ongeveer 1 cm per maand, zullen de lege omhulsels en ook de dode neten beter zichtbaar worden. Men zou zo gemakkelijk kunnen concluderen dat de besmetting nog aanwezig is. Deze foute veronderstelling kan leiden tot een herhaaldelijk en nutteloos gebruik van luizendodende middelen.
De totale ontwikkeling van ei tot nimf duurt gemiddeld 7 dagen en van nimf tot volwassen luis 7-10 dagen, gemiddeld 9 dagen. Onder normale omstandigheden blijft een volwassen luis nog gemiddeld 20 dagen (tussen 12-31) leven waarbij het vrouwtje gemiddeld vijf eitjes per dag legt. Ze leeft ongeveer één maand en legt in die tijd zo’n 250 eitjes. Snel ingrijpen is bij hoofdluis dus erg belangrijk. 

Lees ook: 3 manieren om te zien of je kind luizen heeft


Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram