Zon en psoriasis

dossier Psoriasis is een chronische huidaandoening die voorkomt bij mannen en vrouwen, jong en oud. Meer dan 300.000 mensen in België hebben psoriasis – dat is 1 Belg op 30.
Psoriasis kenmerkt zich door rode plekken op de huid die vaak bedekt zijn met witte schilfers. De meeste mensen hebben plekken op ellebogen, knieën en hoofdhuid (psoriasis vulgaris).

Bij psoriasis is het normale proces van huidvernieuwing verstoord. De huidcellen groeien zeven keer zo snel als normaal en krijgen niet de kans om volledig uit te groeien. Als deze onrijpe huidcellen de buitenste huidlaag bereiken, zien ze er uit als witte schilfers die op de huid plakken. De huid raakt geïrriteerd door die versnelde celdeling en in de psoriasisplekken doen zich kleine ontstekingen voor. Daardoor wordt de huid dik en rood. Veel mensen hebben ook last van jeuk.

Lees ook: Wat is psoriasis en wat kan je eraan doen?

Soorten en behandeling

Er zijn verschillende vormen van psoriasis:

  • de meest voorkomende vorm is psoriasis vulgaris
  • bij psoriasis guttata zitten er over het hele lichaam talrijke druppelgrote plekjes
  • bij pustuleuze psoriasis vormen er zich puistjes (pustels) op het lichaam
  • soms worden nagels (psoriasis unguium) en de gewrichten (artritis psoriatica) ook aangetast

Psoriasis is nog niet te genezen, maar wel goed te behandelen. Psoriasis kan behandeld worden met lokale middelen (zalf, crème, lotions), lichttherapie of met orale medicatie. Hoe ernstiger de psoriasis is, hoe zwaarder de therapie zal zijn en hoe meer kans op bijwerkingen.

Lees ook: Psoriasis: praktische tips voor het dagelijkse leven

Zonlicht en psoriasis

Bij veel mensen met psoriasis verminderen hun plekken door de droogte en zon in de zomer. Vooral UVB heeft een gunstige invloed op psoriasis. UVB remt de ontsteking en daardoor de versnelde celdeling. Hierdoor worden de psoriasisplekken dunner. Een van de behandelingen om psoriasis te verlichten is dan ook lichttherapie. 

Buiten de perioden van opflakkering van rode plekken (omdat dan het gevaar bestaat dat de letsels nog verergeren) mag een verstandige en geleidelijke blootstelling aan zonlicht worden overwogen. Om zonnesteken te vermijden, is vooral voor personen met een lichte huid voorzichtigheid geboden. Daarentegen worden warme en vochtige klimaten van het tropische type best vermeden, zeker door patiënten met de ernstigere vormen van psoriasis.

De warmte en de zonnestraling in de lente en de zomer kunnen de ontsteking echter ook verergeren. Daarom is het voor personen met psoriasis extra belangrijk om zonnebrand voorkomen. Bij hevige zonneschijn kan je best:

  • rechtstreekse blootstelling vermijden om de huid van het aangezicht, die het kwetsbaarst is, niet te verbranden
  • een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor gebruiken voor het aangezicht, zeker bij een opflakkering van psoriasis. 

Besluit: Zonnen mag, maar met mate

  • Als je gaat zonnen, gebruik dan een zonnebrandolie met hoge beschermingsfactor (factor van minstens 15, of zelfs 30 bij zeer lichte huidtint).
  • Onthoud dat juist op de plaatsen van de huid die door zonnebrand zijn aangetast er kans is dat psoriasis ontstaat.


Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram