Psoriasis: praktische tips voor het dagelijkse leven

dossier Psoriasis tast in de eerste plaats de huid aan. Een huidaandoening is een aandoening die het huidoppervlak aantast, de diepere lagen van de huid, de haartjes, het hoofdhaar en vaak ook de nagels. Een gezonde levensstijl is van kapitaal belang. Eigenlijk zou je huidletsels en -irritatie zoveel mogelijk moeten vermijden. Je hoeft je trouwens helemaal niet te schamen of schuldig te voelen.

Welke ontstaansfactoren moet ik vermijden?

Het is moeilijk te voorspellen wanneer een psoriasisopstoot zal optreden en hoe ernstig die zal zijn. Toch zijn er verschillende uitlokkende factoren die de symptomen en opstoten kunnen verergeren, namelijk:
• roken
• stress
• overmatig alcoholverbruik
• infecties
• verwondingen, huidletsels, incl. een zonneslag
 • overgewicht
• sommige geneesmiddelen (waaronder bètablokkers, lithium, antimalariamiddelen)

Het vermijden van deze ontstaansfactoren kan de opstoten niet altijd voorkomen, maar hoe gezonder je leeft, hoe beter je de psoriasis zal kunnen beheersen.

Lees ook: Wat is psoriasis en wat kan je eraan doen?

Kleding

Draag lichte en luchtdoorlatende kleding om niet bevangen te worden door de hitte of je huid niet te irriteren door de wrijving. Synthetische kleding hindert de transpiratieafvoer; natuurlijke vezels genieten de voorkeur (katoen, linnen of zijde). De kleding mag ook niet strak zitten, vooral niet aan de taille. 

Huidverzorging

123-inwrijven-creme-pot-06-18.jpg
Psoriasis vraagt niet alleen een behandeling met geneesmiddelen, je moet ook heel goed je huid verzorgen. Welke producten je gebruikt, is daarbij heel belangrijk. Let onder meer goed op het vetgehalte om de natuurlijke beschermlaag van je huid zoveel mogelijk te sparen. Aarzel niet om in de winter meer hydraterende crèmes en zalfjes te gebruiken. Breng ze in een voldoende dikke laag aan op de nog vochtige huid. Dep je lichaam na de douche of het bad voorzichtig droog in plaats van het krachtig droog te wrijven. Je haar was je het best met een zachte shampoo die de hoofdhuid niet te veel uitdroogt. Als je veel last hebt van schilfertjes kan je ook een antiroosshampoo gebruiken.

Douche en bad

Warm water (> 35°C) droogt de huid uit en beschadigt de zure beschermlaag, wat een psoriasisopstoot kan veroorzaken. Daarom kan je je huid beter niet te lang blootstellen aan warm water tijdens het douchen en in bad. Reinig je huid met een overvette zeep of reinigingslotion zonder parfum en met een neutraal pH.

Psoriasis en je beroepskeuze

Mensen met psoriasis kunnen elk beroep uitoefenen. Het volstaat gewoon om enkele voorzorgen te nemen. Om de huid intact te houden, is een goede hygiëne vereist. Externe factoren zoals warmte, felle zon, gebrek aan hygiëne en chemische producten kunnen psoriasis negatief beïnvloeden.
De werkkleding moet zacht zijn voor de huid, lucht doorlaten en zo comfortabel mogelijk zitten.

Stress

123-vr-ouder-stress-hoofdp-mooi-menop-06-18.jpg
In het dagelijkse leven is stress nagenoeg niet te vermijden, met alle gevolgen vandien. Bij mensen met psoriasis is stress echter nog schadelijker. Omdat stress de psoriasisopstoten kan bevorderen zoek je beter doelgerichte methodes en maatregelen om je te ontspannen.
Lichamelijke en ludieke activiteiten kunnen je daarbij helpen. Zij zijn perfect geschikt om de dagelijkse stress achter je te laten.

Psoriasis en voeding

Psoriasispatiënten hoeven geen speciaal dieet te volgen. Het verband tussen voeding en het ontstaan of de verergering van psoriasis werd nooit formeel aangetoond. Wel weet men dat regelmatig alcoholverbruik psoriasis verergert. Hetzelfde geldt voor roken.

Jeuk

De neiging om te krabben, moet absoluut worden onderdrukt. Krabben kan de ontsteking immers verergeren.
Kleine trucjes kunnen helpen om niet te krabben. Een vochtige zakdoek of beter nog een in zout water gedrenkte zakdoek op je huid helpt je huid te rehydrateren.

Lees ook: Omgaan met jeuk (pruritus)

Psoriasis en de zon

Blootstelling aan de zon kan de psoriasis verbeteren. Verbranding verergert dan weer de aandoening. Je kan dus beter altijd een zonnecrème gebruiken.

Lees ook: Zon en psoriasis


Laatst bijgewerkt: september 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram