Psoriasis: waarop letten bij het ontharen?
In dit artikel
Psoriasis: waarop letten bij het ontharen?
dossier
Psoriasis kenmerkt zich door rode plekken op de huid die vaak bedekt zijn met witte schilfers. De meeste mensen hebben plekken op ellebogen, knieën en hoofdhuid (psoriasis vulgaris). Mag je psoriasisplekken epileren? En hoe doe je dat dan best?
Lees ook: Wat zijn de symptomen van psoriasis?
Psoriasis: hoe ontharen?
Algemeen verdienen niet irriterende epileertechnieken de voorkeur.
- Aanwenden van ontharingswas (warm of koud) op de psoriasisletsels wordt best vermeden: het uitrukken van de haartjes kan de huid irriteren
- Scheren moet op zachte wijze gebeuren (zij het mechanisch of met een elektrisch scheerapparaat).
- Ontharingspincetten en elektrische ontharingsapparaten die de haartjes uittrekken, mogen niet gebruikt worden. Ook is het aftrekken van schilfers te vermijden.
Na het epileren kan je best een neutrale zalf ("emolliens") aanbrengen om de huid vettig en soepel te houden, en/of een hydraterende crème. Een vitamine D3-bevattende crème kan de huid op die plekken extra verzorgen. Bij irritatie gebruik je best een corticoïdezalf.
Kan ontharingswas of -crème psoriasis verergeren?
Er bestaat geen enkele wetenschappelijke studie die aantoont dat het aanwenden van ontharingswas een opflakkering van psoriasis zou kunnen veroorzaken of bestaande letsels zou verergeren. Buiten de opflakkeringen kan dus epilatie door middel van ontharingswas gerust worden uitgevoerd. Ook voor ontharingscrèmes bestaat geen enkele tegenaanwijzing.
Welk middel ook wordt ingezet, consult van een huidarts is noodzakelijk indien naar aanleiding van epilatie nieuwe letsels opkomen. Telkens als je een product op de huid aanbrengt, bestaat er namelijk een zeker risico voor allergie, ongeacht of je psoriasis hebt.
Lees ook: 13 wintertips voor wie last heeft van psoriasis
Wat met epileren in lichaamsplooien?
Ook lichaamsplooien (liezen, oksels,...) kunnen door psoriasisletsels worden aangetast. Deze huidstreken zijn vatbaarder voor irritatie en ook voor infectie. Epilatie van die huidstreken is dus een delicate aangelegenheid. Personen die last hebben van overbeharing op die plaatsen kunnen beter kiezen voor een zogenaamde “definitieve” epilatie, namelijk elektrische ontharing of laserontharing.
- Elektrische ontharing mag slechts op beperkte oppervlakken worden toegepast en werkt traumatischer dan laserbehandeling; die laatste geniet dus de voorkeur. Bij het elektrisch epileren, wordt door de arts in elk haarkanaaltje een naald ingebracht om de haarwortel te coaguleren. Met deze techniek zijn vele behandelingsbeurten nodig.
- Bij laserontharing is blootstelling aan zonlicht vóór de behandeling te vermijden en moet na elke beurt een kalmerende gel worden toegepast. Het aantal beurten hangt af van de haarbegroeiing in de te behandelen huidstreek (reken op ca. 6 beurten voor de oksels of het aangezicht).
Lees ook: Psoriasis: praktische tips voor het dagelijkse leven