- dossierPityriasis versicolor: wat zijn die bruine vlekken op de huid?
- dossierAlles wat je moet weten over Multiple Sclerose (MS)
- dossierSpinnenbeten: hoe herken je ze en wanneer moet je naar de dokter?
- dossierHoe kan je voorkomen dat je kinderen hoofdluizen krijgen?
- dossierAardbeienhuid (keratosis pilaris): wat kan je doen tegen rode bultjes op je huid?
Lichen sclerosus: een hardnekkige genitale huidaandoening
dossier
Lees ook: Wat zijn de symptomen van chlamydia?
Oorzaak lichen sclerosus
Lees ook: Hoe herken je gonorroe en hoe wordt het behandeld?
Klachten: wat zijn de symptomen van lichen sclerosus?
- Huidafwijkingen: Aanvankelijk witte pukkeltjes of bobbeltjes, later duidelijk zichtbare witte, soms glanzende plekken op de schaamlippen, rond de vagina, op de penis, de balzak en/of anus. Soms zitten er ook plekken elders op het lichaam, voornamelijk op het bovenste deel van de romp en rond de navel, soms op de bovenbenen, hals of polsen en uitzonderlijk in de mond.
- De huid voelt vast en strak aan. Doordat de huid strak wordt, kunnen er pijnlijke kloven en scheurtjes ontstaan, die soms vanzelf kunnen bloeden.
- Jeuk: De belangrijkste klacht is jeuk en/of een branderig gevoel van de aangetaste huid. Bij warmte, bijvoorbeeld in bed, kan de jeuk verergeren.
- Pijn: De huidafwijkingen en huidwondjes kunnen gepaard gaan met pijn bij het plassen of de stoelgang, en pijn bij het vrijen.
- Vernauwing van vagina of voorhuid: Bij vrouwen kan de ingang van de vagina vernauwen en kunnen de kleine schaamlippen verschrompelen. Ook komt het voor dat de clitoris ‘ingekapseld’ raakt, waardoor deze niet meer zichtbaar is. Dit kan een ernstige belemmering vormen bij het vrijen.
- Bij jongens en mannen kan de voorhuid vernauwen (fimosis). Dit kan dit leiden tot pijn bij een erectie of bij het vrijen.
- Verstopping (obstipatie): Bij kinderen kan lichen sclerosus gepaard gaan met obstipatie (verstopping).
Lees ook: Fimosis: wat als je kind een vernauwde of te strakke voorhuid heeft?
Behandeling lichen sclerosus
De jeuk en pijnklachten kunnen meestal vrij goed behandeld worden met een sterk werkende cortisonezalf of –crème (klasse vier) zoals clobetasolpropionaat. Over het algemeen wordt een beter effect ervaren van zalven dan van crèmes: zalven zijn vetter dan crèmes en hebben geen uitdrogend effect.Omwille van de mogelijke bijwerkingen (zoals verdunning van de huid, huidverkleuring…) mag je deze zalf maximaal gedurende één maand dagelijks gebruiken. Meestal zijn de klachten dan grotendeels verdwenen. Na die eerste maand moet je stoppen, of, op voorschrift van je arts, de frequentie verminderen (bijvoorbeeld één of twee keer per week gedurende één of twee maanden). Zodra er opnieuw klachten optreden, moet de behandeling herhaald worden. Als cortisonezalf niet helpt, kan je arts een zalf voorschrijven die de afweer onderdrukt. Omdat de huid bij lichen sclerosus meestal erg droog is, kan je, naast de cortisonecrème, ook een koelende vetcrème (op basis van bijvoorbeeld vaseline-paraffine) gebruiken. Deze crème mag je zonder beperking gebruiken.
- Vermijd schuren en krabben van de huid.
- Draag geen strak, synthetisch ondergoed maar draag bij voorkeur loszittend ondergoed van zacht katoen.
- Gebruik zo weinig mogelijk zeep of andere irriterende stoffen.
- Indien nodig kan een chirurgische ingreep uitgevoerd worden om de vaginale opening op te rekken. Een vernauwing van de voorhuid bij volwassen mannen zal meestal verholpen worden door een besnijdenis. Bij jongens zal meestal eerst een hormoonzalf toegepast worden om de vernauwing te verhelpen.
- Wanneer het vrijen moeilijk verloopt of pijnlijk is, kan een glijmiddel gebruikt worden.
Lees ook: Fimose en parafimose: vernauwing van de voorhuid van de penis
Lichen sclerosus en kanker