Hoe worden wratten behandeld?

dossier

Wratten zijn goedaardige huidgezwelletjes: ze zijn niet gevaarlijk en maken niet ziek. In de meeste gevallen verdwijnen ze uiteindelijk vanzelf na enkele maanden omdat het lichaam afweerstoffen opbouwt om zelf de wrat te vernietigen. Vaak is het dan ook niet nodig om een wrat te behandelen. Dat geldt ook voor genitale wratten. Bovendien komen wratten na behandeling vaak terug. Hoe sneller men een wrat behandelt, hoe groter het risico dat er weer nieuwe wratten verschijnen rond de verwijderde wrat.

Soms verdwijnen wratten niet spontaan. Ze kunnen ook esthetisch storend of pijnlijk zijn (vooral voetwratten). Dan kan een behandeling wel nodig zijn. Doel van de behandeling is de wrat volledig te vernietigen zodat er geen enkel spoor van het virus overblijft. 

Alle methodes hebben voor- en nadelen en geen enkele waarborgt dat de wrat nooit meer terugkomt. Bovendien kan de behandeling vooral voor kinderen pijnlijk zijn. 

1. Bevriezen

De arts kan de wrat bevriezen met ijskoude, vloeibare stikstof. Dit is vandaag de meest gebruikte behandeling. Deze techniek wordt ook gebruikt voor genitale wratten. Vaak moet de behandeling meerdere keren herhaald worden met een tussenpoos van enkele weken. 

Tussen twee behandelingen door kan de arts aanraden om de wrat dagelijks in te smeren met een hydrofobe zalf op basis van salicylzuur, waardoor de bovenste laag van de wrat sneller loslaat. De zalf moet eenmaal per dag, bij voorkeur ’s avonds, op de wrat worden aangebracht. 
Deze techniek veroorzaakt over het algemeen geen littekens. Wel kan de huid tijdelijk verkleuren, maar dit verdwijnt spontaan. Voor kinderen kan dit wel erg pijnlijk zijn. Bij wratten in de buurt van de nagels wordt deze methode meestal niet gebruikt, omdat vloeibaar stikstof de nagelriem blijvend kan beschadigen.

Gebruik geen middelen om wratten zelf te bevriezen. Ze zijn minder doeltreffend dan bevriezing door een arts en u kan uzelf ernstige brandwonden toebrengen op de omliggende huid.

2. Aanstipvloeistof of zalf op basis van salicylzuur

Aanstipvloeistof (zoals Aporil of Duofilm) geniet meestal de voorkeur op zalven of pleisters. Ze sparen het best de omliggende huid indien u ze bij het aanstippen goed beschermt. Het salicylzuur mag immers enkel op de wrat worden gebruikt. Het zuur tast ook gezonde huid aan en kan klachten veroorzaken zoals huidirritatie, branderig gevoel of korstvorming. 

 • Lees zorgvuldig de bijsluiter.
 • Week de aangetaste huid voor het aanbrengen van het product enkele minuten in warm water en droog goed af.
 • Dek de huid rond de wrat(ten) af met vaseline of met een pleister met een gaatje in het midden om de huid te beschermen.
 • Stip de wrat dagelijks, bij voorkeur ’s avonds, aan met enkele druppels met het bijgevoegde penseeltje. 
 • Bedek de wrat vervolgens met een pleister. 
 • Verwijder dode huidcellen enkele keren per week met een puimsteen of vijltje. Gebruik ze nadien niet meer voor andere delen van de huid.

Het kan enkele weken tot maanden duren voor de wrat verdwenen is. Gebruik deze producten maximaal 12 weken. 

Deze producten mogen niet gebruikt worden bij wratten op het gezicht, op slijmvliezen en genitale wratten, en nabij wondjes. Vermijd contact met de ogen en de mond (bijv. via de handen); bij contact direct spoelen met water. 

Deze producten mogen niet gebruikt worden beneden de leeftijd van 2 jaar.

3. Andere producten

Deze behandelingen worden alleen toegepast door een arts.

 • Verrutop is een doeltreffende behandeling voor wratten. Dit product bevat salpeterzuur. Het kan snel en bijna pijnloos worden aangebracht. Na het aanstippen met Verrutop kan de wrat wit tot geel verkleuren en branderig aanvoelen. Het branderig gevoel verdwijnt na een half uurtje. De behandelde zone mag zes tot acht uur lang niet nat worden. Daarom wordt ze afgedekt met een verband.

  De behandelde wrat ontsmet u nadien een week lang twee maal per dag met ontsmettingsalcohol 70%. Tussendoor moet u de wrat af en toe wat afschuren met een puimsteentje. Vanaf week twee stipt u de wrat ‘s avonds aan met Aporil. 

 • Cantharone bevat een stof die ervoor zorgt dat op de aangestipte wrat een blaar ontstaat. Als de blaar te veel hindert, mag u ze op een steriele manier doorprikken. Nadien ontsmetten en afdekken met een pleister. Als de blaar droogt, ontstaat er een korstje dat er vanzelf afvalt. Vaak zijn meerdere behandelingen met Cantharone nodig om de wratten te verwijderen. 

 • Bleomycine
  Als een wrat niet reageert op bevriezing of een andere behandeling, kan de huidarts ze inspuiten met bleomycine. Dat is een vorm van chemotherapie: het middel doet de cellen afsterven. Na enkele dagen verschijnt er in de wrat een bloeduitstorting en nadien een korstvorming.

  Omdat het een vrij drastische en pijnlijke behandeling is, wordt ze vooral bij volwassenen toegepast, en nooit bij zwangere vrouwen of jonge kinderen. Het is wel een heel doeltreffende therapie. 

4. Verbranden

Het elektrisch wegbranden is een agressieve maar doeltreffende manier om wratten te verwijderen. De techniek wordt soms ook toegepast bij genitale wratten. Vaak ontstaan echter littekens die vooral op de voetzolen blijvende hinder geven.

5. Wegsnijden

Wegsnijden garandeert niet dat het virus volledig wordt weggenomen. Bovendien kunnen er littekens ontstaan die op drukplaatsen erg pijnlijk kunnen zijn. Deze behandeling is dus niet aan te raden.

Kleine wratjes kan men onder lokale verdoving ook 'uitlepelen'. 

6. Lasertherapie

Een laserbehandeling kan interessant zijn voor uitgebreide platte wratten in het gezicht. Het is echter een dure en pijnlijke techniek, en de resultaten zijn niet beter dan bij bevriezing.

Lees ook: Hoe kan je wratten voorkomen?

Lees ook: Hoe krijg je wratten?

Bronnen:
www.uza.be/wratten-wat-doe-je-eraan
www.uzgent.be//nl/home/Lists/PDFs%20patienteninformatiefolders/wratten.pdf
www.uzleuven.be/nl/wrat
www.kuleuven.be/studentenvoorzieningen/gezondheid/pdf/huisarts/consensus_verrcua.pdf
www.thuisarts.nl/wratten/ik-heb-last-van-wratten
www.nhg.org/sites/default/files/content/nhg_org/uploads/nhg-behandelrichtlijn_wratten.pdf


Laatst bijgewerkt: november 2019
Doe de quiz rond opsporing van borstkanker Doe de quiz rond opsporing van borstkanker
Stichting tegen Kanker

Wist je dat borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen is? Opsporing redt levens. Meer weten?

Doe de quiz!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram