Hoe worden wratten behandeld?

dossier

Wratten zijn goedaardige huidgezwelletjes: ze zijn niet gevaarlijk en maken niet ziek. In de meeste gevallen verdwijnen ze uiteindelijk vanzelf na enkele maanden omdat het lichaam afweerstoffen opbouwt om zelf de wrat te vernietigen. Vaak is het dan ook niet nodig om een wrat te behandelen. Dat geldt ook voor genitale wratten. Bovendien komen wratten na behandeling vaak terug. Hoe sneller men een wrat behandelt, hoe groter het risico dat er weer nieuwe wratten verschijnen rond de verwijderde wrat.

Soms verdwijnen wratten niet spontaan. Ze kunnen ook esthetisch storend of pijnlijk zijn (vooral voetwratten). Dan kan een behandeling wel nodig zijn. Doel van de behandeling is de wrat volledig te vernietigen zodat er geen enkel spoor van het virus overblijft. 

Alle methodes hebben voor- en nadelen en geen enkele waarborgt dat de wrat nooit meer terugkomt. Bovendien kan de behandeling vooral voor kinderen pijnlijk zijn. 

Lees ook: Hoe krijg je wratten?

Bevriezen met vloeibare stikstof

Getty_cryotherapie_wrat_2023.jpg

© Getty Images

De arts kan de wrat bevriezen met ijskoude, vloeibare stikstof. Dit is vandaag de meest gebruikte behandeling. Deze techniek wordt ook gebruikt voor genitale wratten. Vaak moet de behandeling meerdere keren herhaald worden met een tussenpoos van enkele weken. 

Tussen twee behandelingen door kan de arts aanraden om de wrat dagelijks in te smeren met een hydrofobe zalf op basis van salicylzuur, waardoor de bovenste laag van de wrat sneller loslaat. De zalf moet eenmaal per dag, bij voorkeur ’s avonds, op de wrat worden aangebracht. 
Deze techniek veroorzaakt over het algemeen geen littekens. Wel kan de huid tijdelijk verkleuren, maar dit verdwijnt spontaan. Voor kinderen kan dit wel erg pijnlijk zijn. Bij wratten in de buurt van de nagels wordt deze methode meestal niet gebruikt, omdat vloeibaar stikstof de nagelriem blijvend kan beschadigen.

Lees ook: Cryotherapie: wratten bevriezen

Aanstipvloeistof of zalf op basis van salicylzuur

Vloeistof of zalf op basis van salicylzuur (zoals Aporil of Duofilm) mag alleen op de wrat worden gebruikt, omdat het de gezonde huid kan aantasten en irritatie, een branderig gevoel of korstjes kan veroorzaken. Lees zorgvuldig de bijsluiter voor gebruik.

  • Week de aangetaste huid voor het aanbrengen van het product enkele minuten in lauwwarm water en droog goed af.
  • Dek de huid rond de wrat(ten) af met vaseline of met een pleister met een gaatje in het midden om de huid te beschermen.
  • Stip de wrat dagelijks, bij voorkeur ’s avonds, aan met enkele druppels met het bijgevoegde penseeltje. 
  • Bedek de wrat vervolgens met een pleister. 
  • Verwijder dode huidcellen enkele keren per week met een puimsteen of vijltje. Gebruik ze nadien niet meer voor andere delen van de huid.

Het kan enkele weken tot maanden duren voor de wrat verdwenen is. Gebruik deze producten maximaal 12 weken, en nooit op het gezicht, slijmvliezen of genitale wratten, of nabij wondjes. Vermijd contact met de ogen en de mond (bijv. via de handen); bij contact direct spoelen met water. 

Niet gebruiken voor de leeftijd van 2 jaar.

Andere producten

Deze behandelingen worden alleen toegepast door een arts.

  • Verrutop is een doeltreffende behandeling voor wratten. Dit product bevat salpeterzuur. Na het aanbrengen kan de wrat van wit naar geel verkleuren en warm worden. Dit branderige gevoel verdwijnt na een half uur. De behandelde plek mag zes tot acht uur niet nat worden en wordt daarom afgedekt met een verband. Daarna moet je de wrat twee keer per dag ontsmetten met alcohol en schuren (puimsteen). Vanaf de tweede week moet je elke avond Aporil aanbrengen.
  • Cantharone bevat een stof die ervoor zorgt dat op de aangestipte wrat een blaar ontstaat. Als de blaar te veel hindert, mag je ze op een steriele manier doorprikken. Nadien ontsmetten en afdekken met een pleister. Als de blaar droogt, ontstaat er een korstje dat er vanzelf afvalt. Vaak zijn meerdere behandelingen met Cantharone nodig om de wratten te verwijderen. 
  • Bleomycine: Als een wrat niet reageert op bevriezing of een andere behandeling, kan de huidarts ze inspuiten met bleomycine. Dat is een vorm van chemotherapie: het middel doet de cellen afsterven. Na enkele dagen verschijnt er in de wrat een bloeduitstorting en nadien een korstvorming. Na een paar dagen verschijnt er bloed in de wrat en vormt zich een korst. Deze behandeling is zeer effectief, maar vrij krachtig en pijnlijk. Het is bedoeld voor volwassenen en nooit voor zwangere vrouwen of jonge kinderen.

Lees ook: Hoe kan je wratten voorkomen?

Elektrisch dichtbranden

Het elektrisch wegbranden is een agressieve maar doeltreffende manier om wratten te verwijderen. Soms wordt een plaatselijke verdoving ingespoten om de pijn tijdens de procedure te verminderen. Deze techniek wordt soms ook toegepast op genitale wratten. Het veroorzaakt echter vaak blijvende littekens, vooral op de voetzolen.

Lees ook: Welke soorten wratten zijn er?

Wegsnijden

Plantaire wratchirurgie wordt uitgevoerd als laatste redmiddel om hardnekkige wratten te verwijderen. Het gaat om een chirurgische curettage van de laesie onder plaatselijke verdoving. De wrat wordt verwijderd met een curette en vervolgens aan de basis dichtgeschroeid.

Het verwijderen van de wrat garandeert niet dat het virus volledig verdwijnt. Bovendien kunnen er littekens ontstaan die erg pijnlijk kunnen zijn op drukpunten. Deze behandeling wordt daarom niet aanbevolen.

Lees ook: Moet je je zorgen maken over ouderdomswratten?

Laserbehandeling

Laserbehandeling wordt over het algemeen gebruikt om plantaire wratten (voetwratten) te verwijderen. Hierbij wordt een zeer krachtige lichtstraal geprojecteerd om de laesie te vernietigen. Dit is een dure en pijnlijke techniek en de resultaten zijn niet beter dan met gel.

Lees ook: Hoe kan je wratten voorkomen?

Lees ook: Hoe krijg je wratten?

Bronnen:
www.uza.be
www.uzleuven.be
www.thuisarts.nl
https://richtlijnen.nhg.org


Laatst bijgewerkt: januari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram