Welke soorten wratten zijn er?

dossier

Wratten zijn goedaardige gezwelletjes op de huid die veroorzaakt worden door het humaan papillomavirus. Dit virus wordt overgebracht door direct huidcontact, en overleeft goed in een vochtige omgeving zoals zwembaden, douches en sportkleedkamers of natte handdoeken. Hoe wratten eruitzien kan sterk verschillen, afhankelijk van het type wrat. Wratten kunnen op verschillende delen van het lichaam voorkomen. 

Lees ook: HPV-infectie: hoe gevaarlijk is het humaan papillomavirus?

Gewone wratten (verruca vulgaris)

Getty_wrat_hand_2023.jpg

© Getty Images / wrat op vinger

Gewone wratten ontstaan vaak op de vingers, nagels, tenen of de rug van de hand, en soms ook op de knieën. Ze ontstaan meestal op plekken waar de huid beschadigd is, zoals rond afgebeten vingernagels. Gewone wratten hebben een ruwe textuur en kunnen in grootte variëren van een speldenknop tot een erwt. Sommige bevatten kleine, zwarte puntjes. Vooral kinderen hebben last van dit soort wratten.

Lees ook: Hoe kan je wratten voorkomen?

Wratten op voet (verrucae plantares)

Getty_wrat_voetzool_2023.jpg

© Getty Images

Wratten op de voetzool zien eruit als dikke, vereelte huid, vaak met zwarte puntjes op het oppervlak. Ze zijn doorgaans niet boven het niveau van de huid verheven, mogelijks als gevolg van druk. Voetwratten zijn vaak hardnekkig en kunnen zich uitbreiden tot grote mozaïekwratten, een verzameling van meerdere kleine wratjes.

Lees ook: Hoe krijg je wratten?

Platte wratten (verruca plana)

Platte wratten zijn licht verheven en zien er glad uit. Ze zijn lichtbruin en ontstaan het vaakst op het voorhoofd en de wangen, maar kunnen ook voorkomen op de handen, onderarmen en benen.

Draadvormige wratten (verruca filiformis)

Draadvormige of filiforme wratten komen veeleer voor in het gezicht of in de hals. Het zijn in feite uitstulpsels op een klein steeltje. Ze worden meestal niet groter dan enkele millimeters.

Genitale wratten

Genitale wratten zijn een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Ze ontwikkelen zich op de geslachtsdelen en rond de anus. Ze geven meestal geen bijkomende symptomen. Afhankelijk van de grootte en de locatie kunnen ze wel pijn of jeuk veroorzaken. Genitale wratten variëren in kleur van roze tot donkerbruin en kunnen plat of hobbelig zijn, of op steeltjes groeien. Ze staan meestal in groepjes dicht bij elkaar.

Lees ook: Alles over genitale wratten

Parelwratten of waterwratten

Deze wratten zijn glad en huidkleurig of een beetje doorzichtig. In het midden van de wrat zit soms een putje. Parelwratten worden ook wel waterwratten genoemd en zijn zeer besmettelijk. Ze komen voor in het gezicht, op de romp en de ledematen. Parelwratten worden veroorzaakt door een ander virus, het molluscum contagiosumvirus. Het zijn daarom ook geen echte wratten.

Hoe ziet een opkomende wrat eruit?

Je kan niet altijd met zekerheid weten of je een wrat hebt. Vooral een beginnende wrat is soms moeilijk te herkennen. De volgende kenmerken wijzen erop dat je een wratje aan het krijgen bent: 

  • Je hebt een bobbeltje op de huid dat een bloemkoolachtige structuur heeft. 
  • Het bobbeltje voelt ruw aan. 
  • De rand is hard en het midden van het bobbeltje is zacht. 
  • Het bobbeltje is rond of ovaal. 
  • Het bobbeltje is huidkleurig, bruingrijs, roze of wit. 
  • Het bobbeltje doet geen pijn (behalve als het geïrriteerd is). 
  • Wratten groeien langzaam. Meestal hebben ze ongeveer twee tot zes maanden nodig om uit te groeien tot een merkbare grootte. Zelfs de snelst groeiende wratten ontwikkelen zich in de loop van dagen of weken, dus bultjes die plots verschijnen zijn waarschijnlijk het gevolg van een ander probleem.
  • Wratten zijn meestal klein en variëren in grootte van 1 tot 10 mm. Een wrat kan alleen voorkomen, maar ze kunnen ook in clusters groeien.
  • Wratten hebben geen kop zoals puistjes, maar er kan een klein zwart puntje in de bult zitten dat lijkt op een klein zaadje.

Lees ook: Cryotherapie: wratten bevriezen

Bronnen:
https://www.gezondheidsnet.nl
https://www.medicalnewstoday.com


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram