huidziekten

Moedermelk op uitslag helpt bij atopisch eczeem

nieuws 4/06/2020

Atopisch eczeem is een langdurige jeukende huiduitslag die veel voorkomt op babyleeftijd. Deze aandoening wordt meestal behandeld met cortisonezalf. Uit onderzoek gepubliceerd in het International Journal of Dermatology blijkt nu dat moedermelk op de uitslag even goed werkt als cortisonezalf.

lees meer »

Alles over genitale wratten

dossier 17/05/2022

In ons land zijn wratten op de geslachtsdelen momenteel de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening. Ze kunnen vervelend en soms hardnekkig zijn.

lees meer »

Parelwratjes zijn zeer besmettelijk

dossier 11/07/2022

Veel kinderen hebben last van zogenaamde parelwratjes of waterwratjes (mollusca contagiosa). Parelwratjes zijn kleine en gladde, meestal witte of huidkleurige wratjes die als ze volgroeid zijn vaak een centraal kratertje vertonen.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Waar loop je wratten op?

nieuws 4/11/2019

Kinderen lopen wratten meestal niet op in het zwembad of de gymzaal, maar eerder in het gezin of de schoolklas. Dat blijkt uit onderzoek aan het Leids Universitair Medisch Centrum.

lees meer »

Video: Schimmelnagels

video 4/01/2018

In deze animatie wordt uitgelegd wat de oorzaak en symptomen zijn van schimmelnagels en in hoeverre ze besmettelijk zijn.

lees meer »

Oorzaken allergieën ontrafeld

nieuws 5/11/2019

Uit onderzoek aan het UZ Gent blijkt dat allergieën het gevolg zijn van herkenning van allergenen door dendritische cellen. Deze cellen zijn een soort alarmcellen; zij detecteren lichaamsvreemde stoffen en zorgen er samen met de slijmvliescellen voor dat een allergie in gang wordt gezet.

lees meer »

Kaalheid verhoogt kans op hartziekten

nieuws 9/07/2022

Mannen die bovenop hun hoofd kaal worden, lopen een verhoogd risico op coronaire hartziekten. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Tokyo gepubliceerd in het online tijdschrift BMJ Open.

lees meer »

Allergische reactie na vaccinatie

nieuws 5/11/2019

Vaccins kunnen bepaalde bestanddelen bevatten waarvoor zowel kinderen als volwassenen overgevoelig of allergisch zijn. Alhoewel een ernstige allergische reactie na vaccinatie (een anafylactische reactie) gelukkig weinig voorkomt,

lees meer »

Teerzalf veilig voor huidpatiënten

nieuws 27/10/2021

Teerzalven kunnen veilig worden gebruikt bij huidziekten zoals eczema en psoriasis. Ongerustheid over een mogelijk verhoogd risico op kanker is ongegrond, blijkt uit onderzoek aan het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen.

lees meer »

Een gratis app om de ernst van psoriasis te meten

nieuws 15/09/2020

Psoriasis is een chronische huidziekte gekenmerkt door rode vlekken bedekt met witte schilfers. De ziekte komt dikwijls familiaal voor: er bestaat ongeveer 10 procent kans dat een kind psoriasis krijgt indien één ouder psoriasis heeft;

lees meer »

Steeds meer mensen krijgen huidkanker

nieuws 18/05/2021

Het aantal mensen met huidkanker stijgt elk jaar met ongeveer zeven procent. Meer dan één op de vijf Nederlanders krijgt er voor zijn 85ste levensjaar mee te maken. Hiermee is huidkanker een van de snelste groeiers van alle kankersoorten.

lees meer »

Wat voor beestjes zijn luizen?

Wat voor beestjes zijn luizen?
dossier 11/09/2023

Hoofdluizen zijn vervelende beestjes die hevige jeuk veroorzaken, maar zijn zeker geen schande: iedereen kan ze krijgen. Maar wat zijn luizen nu eigenlijk?

lees meer »

Hoe wordt atopisch eczeem behandeld?

Hoe wordt atopisch eczeem behandeld?
dossier 30/08/2022

Eczeem (constitutioneel of atopisch eczeem of atopische dermatitis) is een bij kinderen veel voorkomende ontsteking van de huid. Atopisch eczeem ontstaat meestal op jonge leeftijd (eerste 6 levensmaanden) maar kan ook op latere leeftijd ontstaan.

lees meer »

Op fopspeen likken voorkomt allergie

nieuws 5/11/2019

Baby’s van wie de ouders de fopspeen in hun mond reinigen in plaats van die bijvoorbeeld af te spoelen aan de kraan, lopen minder risico op allergieën zoals eczeem en allergische astma.

lees meer »

Waterpokken (Varicella) en zona: geen ontstekingsremmers

nieuws 27/04/2021

Waterpokken (Varicella) en zona zijn virale aandoeningen die veroorzaakt worden door het herpes zoster virus. Het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie (BCFI) raadt het gebruik van niet-steroidale ontstekingsremmers (NSAID’s) ten stelligste af.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram