huidziekten

Psoriasis verhoogt risico op hart- en vaatziekten

nieuws 3/11/2016

Patiënten met psoriasis hebben mogelijk een even groot risico op hart- en vaatziekten als patiënten met diabetes type 2. Uit onderzoek gepubliceerd in het vakblad JAMA Dermatology blijkt dat mensen met psoriasis net als diabetespatiënten vijf keer zo vaak ernstige aderverkalking hebben dan gezonde mensen, en dus een grotere kans op hart- en vaatziekten.

lees meer »

Video: Gordelroos

video 4/01/2018

Wist je dat gordelroos door hetzelfde virus wordt veroorzaakt als waterpokken? In deze animatie leggen we je meer uit over het ontstaan van de huidaandoening.

lees meer »

Puistjes? Dat heeft ook zijn voordelen

nieuws 5/11/2019

Gefrustreerd omdat je voor de spiegel weer een puist hebt ontdekt? Dan hebben Britse onderzoekers goed nieuws. Wie af en toe last heeft van puistjes, krijgt minder snel rimpels en lijkt dus een huid te hebben die minder snel veroudert.

lees meer »

Hoofdluis komt meer en meer voor in middelbare scholen

nieuws 13/09/2016

Behalve basisscholieren hebben ook middelbare scholieren en kinderen onder 4 jaar regelmatig last van hoofdluis. Dat blijkt uit het onderzoek LuisThuis? van het Nederlandse RIVM. Aan het onderzoek deden in totaal tweeduizend mensen mee. Gemiddeld meldde bijna 2 op de 10 deelnemers hoofdluis.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Waarom hebben rijke kinderen vaker eczeem?

nieuws 30/05/2016

Kinderen van hoogopgeleide moeders hebben vaker eczeem dan kinderen uit minder welgestelde milieus. Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde naar aanleiding van een Brits onderzoek.

lees meer »

Minder allergie bij lentekinderen

nieuws 3/03/2020

Kinderen die geboren zijn in de lente hebben minder kans op allergische aandoeningen zoals eczeem en pollenallergie dan kinderen die in de herfst of de winter zijn geboren. Dat heeft te maken met bepaalde wijzigingen in het DNA onder invloed van de seizoenen.

lees meer »

Onderzoek naar nieuwe behandeling psoriasis

nieuws 9/07/2022

Een onderzoeksteam van VIB en de UGent heeft het moleculaire mechanisme ontrafeld waardoor chronische ontstekingen ontstaan bij patiënten met psoriasis. De resultaten bieden perspectief op een nieuwe behandeling.

lees meer »

Lichen planus

dossier 14/04/2022

Lichen planus is een sterk jeukende, chronische ontsteking van de huid die gepaard gaat met rode bultjes. Lichen planus kan ook op de slijmvliezen, bv. van de mond, voorkomen.

lees meer »

Open been (ulcus cruris)

Open been (ulcus cruris)
dossier 5/12/2019

Een open been of ulcus cruris is een open plek of zweer aan het onderbeen. Zo'n plek zit meestal aan de binnenkant bij de enkel of het onderbeen en geneest langzaam. De zweer doet meestal geen pijn, maar kan wel slecht ruiken en veel vocht afgeven.

lees meer »

Nieuwe website over urticaria of netelroos

nieuws 13/08/2019

De Belgische patiëntenvereniging Allergienet ontwikkelde een een gespecialiseerde website met relevante informatie over netelroos of urticaria en een aantal hulpmiddeltjes om beter om te kunnen omgaan met de ziekte.

lees meer »

Moedermelk op uitslag helpt bij atopisch eczeem

nieuws 4/06/2020

Atopisch eczeem is een langdurige jeukende huiduitslag die veel voorkomt op babyleeftijd. Deze aandoening wordt meestal behandeld met cortisonezalf. Uit onderzoek gepubliceerd in het International Journal of Dermatology blijkt nu dat moedermelk op de uitslag even goed werkt als cortisonezalf.

lees meer »

Alles over genitale wratten

dossier 17/05/2022

In ons land zijn wratten op de geslachtsdelen momenteel de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening. Ze kunnen vervelend en soms hardnekkig zijn.

lees meer »

Waar loop je wratten op?

nieuws 4/11/2019

Kinderen lopen wratten meestal niet op in het zwembad of de gymzaal, maar eerder in het gezin of de schoolklas. Dat blijkt uit onderzoek aan het Leids Universitair Medisch Centrum.

lees meer »

Video: Schimmelnagels

video 4/01/2018

In deze animatie wordt uitgelegd wat de oorzaak en symptomen zijn van schimmelnagels en in hoeverre ze besmettelijk zijn.

lees meer »

Oorzaken allergieën ontrafeld

nieuws 5/11/2019

Uit onderzoek aan het UZ Gent blijkt dat allergieën het gevolg zijn van herkenning van allergenen door dendritische cellen. Deze cellen zijn een soort alarmcellen; zij detecteren lichaamsvreemde stoffen en zorgen er samen met de slijmvliescellen voor dat een allergie in gang wordt gezet.

lees meer »

Kaalheid verhoogt kans op hartziekten

nieuws 9/07/2022

Mannen die bovenop hun hoofd kaal worden, lopen een verhoogd risico op coronaire hartziekten. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Tokyo gepubliceerd in het online tijdschrift BMJ Open.

lees meer »

Allergische reactie na vaccinatie

nieuws 5/11/2019

Vaccins kunnen bepaalde bestanddelen bevatten waarvoor zowel kinderen als volwassenen overgevoelig of allergisch zijn. Alhoewel een ernstige allergische reactie na vaccinatie (een anafylactische reactie) gelukkig weinig voorkomt,

lees meer »

Teerzalf veilig voor huidpatiënten

nieuws 27/10/2021

Teerzalven kunnen veilig worden gebruikt bij huidziekten zoals eczema en psoriasis. Ongerustheid over een mogelijk verhoogd risico op kanker is ongegrond, blijkt uit onderzoek aan het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram