Onderzoek naar nieuwe behandeling psoriasis

nieuws Een onderzoeksteam van VIB en de UGent heeft het moleculaire mechanisme ontrafeld waardoor chronische ontstekingen ontstaan bij patiënten met psoriasis. De resultaten bieden perspectief op een nieuwe behandeling.

Psoriasis is een chronische auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door rode, schilferige plekken op de huid. Erfelijke aanleg speelt een rol bij de ontwikkeling van de ziekte. Daarnaast kunnen ook omgevingsfactoren de symptomen uitlokken. Mensen met specifieke mutaties in het CARD14-gen hebben een hoge kans om psoriasis te ontwikkelen.
In het Westen komt psoriasis voor bij naar schatting 2 à 4 % van de bevolking. De ziekte kan niet worden genezen, en de huidige behandelingen helpen alleen de symptomen onder controle te houden. Door activering van het immuunsysteem treden lokale ontstekingen op en delen de huidcellen zich sneller dan normaal. Het CARD14-gen speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van psoriasis. Door mutaties in dit gen kan het CARD14-eiwit makkelijker een ander eiwit (NF-kB) activeren dat van invloed is op verschillende factoren die huidontstekingen en psoriasis in de hand werken.

Moleculaire mechanisme
De studie onderzocht het moleculaire mechanisme waardoor mutaties in het CARD14-gen chronische ontstekingen veroorzaken bij patiënten met psoriasis. Daarbij ging de aandacht vooral uit naar keratinocyten, een specifiek type huidcellen met een sleutelrol bij psoriasis. Deze huidcellen groeien abnormaal snel en produceren heel wat ontstekingsbevorderende elementen.

Het onderzoeksteam kon aantonen dat er een fysieke en functionele interactie bestaat tussen CARD14 en het eiwit MALT1. CARD14 stimuleert MALT1 tot het verknippen en uitschakelen van cellulaire eiwitten die het immuunsysteem normaal gezien in toom houden. Mutaties in het CARD14-gen, die optreden bij psoriasis, bevorderen de vorming van hyperactieve CARD14/MALT1-complexen, en veroorzaken bijgevolg abnormaal veel immuunresponsen en ontstekingen bij patiënten met psoriasis.

Het onderzoeksteam behandelde menselijke huidcellen met chemische stoffen die de MALT1-activiteit afremmen. De productie van ontstekingsbevorderende eiwitten als gevolg van de mutaties in het CARD14-gen, verlaagde door deze behandeling. Mogelijk kan dit leiden tot een nieuwe behandeling voor psoriasis.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram