Hoofdluis komt meer en meer voor in middelbare scholen

123-kam-luizen-09-16.jpg

nieuws Behalve basisscholieren hebben ook middelbare scholieren en kinderen onder 4 jaar regelmatig last van hoofdluis. Dat blijkt uit het onderzoek LuisThuis? van het Nederlandse RIVM.

Aan het onderzoek deden in totaal tweeduizend mensen mee. Gemiddeld meldde bijna 2 op de 10 deelnemers hoofdluis. Hoofdluis blijkt niet alleen voor te komen bij leerlingen op de basisschool, ook jongere kinderen en middelbare scholieren hebben regelmatig last van hoofdluis.
• Van alle meldingen die afkomstig waren van kinderen die naar de basisschool gaan, gaf 28 procent aan dat ze hoofdluis hadden. Deze leeftijdscategorie scoort daarmee het hoogste.
• Van de middelbare scholieren had 19 procent hoofdluis en van de kinderen onder de 4 jaar had 17 procent hoofdluis.
• Volwassenen meldden het minst vaak hoofdluis (11 procent)
• Opvallend is dat driekwart van de hoofdluismeldingen van meisjes afkomt. Mogelijk komt dat doordat meisjes meestal langer haar hebben dan jongens.

Controleer regelmatig op hoofdluis
Hoofdluis kan zich snel verspreiden. Daarom is het belangrijk om regelmatig (bijvoorbeeld elke maand) te controleren op deze kriebelbeestjes.

Als er eenmaal hoofdluis is, is het belangrijk om dezelfde dag te starten met de behandeling. Twee weken lang elke dag het haar doorkammen met een fijntandige kam (bijvoorbeeld een luizenkam), eventueel in combinatie met het gebruik van een antihoofdluismiddel. Ook is het belangrijk dat familieleden, (ouders van) vrienden van de kinderen, en sportclubs worden ingelicht. Wanneer anderen in de omgeving niet gelijktijdig controleren en behandelen, is de kans groot dat de hoofdluis snel weer terugkomt.

Laatst bijgewerkt: september 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram