Minder allergie bij lentekinderen

123-bloesems-lente-05-16.jpg

nieuws Kinderen die geboren zijn in de lente hebben minder kans op allergische aandoeningen zoals eczeem en pollenallergie dan kinderen die in de herfst of de winter zijn geboren. Dat heeft te maken met bepaalde wijzigingen in het DNA onder invloed van de seizoenen, zo ontdekten wetenschappers van de University van Southampton, samen met collega's uit Nederland. Het onderzoek verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Allergy.
Het was al langer bekend dat het seizoen waarin iemand geboren wordt, een invloed kan hebben op diverse elementen zoals het risico op een allergie of astma, op de lichaamslengte, de levensduur enzovoorts.

Hoe dat komt, is echter nog niet duidelijk.
Deze studie ging bij 367 Engelse kinderen na of er een verband bestond tussen het seizoen van geboorte en het hebben van een allergische aandoening zoals eczeem. Daaruit bleek dat lente- en zomerkinderen minder kans op allerlei allergische aandoeningen, zoals eczeem en hooikoorts, hebben dan herfst- en winterkinderen.
Tegelijk werd ook het DNA van deze kinderen onderzocht. Daaruit bleek dat er verschillen bestonden naargelang het seizoen van geboorte in de manier waarop bepaalde genen tot expressie worden gebracht, of ze met andere woorden 'aan' of 'uit' stonden. Kinderen die in het voorjaar of de zomer geboren zijn, hebben andere genen ‘aan’ en ‘uit’ staan dan kinderen die in het najaar of de winter geboren zijn. Bij pasgeboren baby's zijn die verschillen nauwelijks te zien, ze ontstaan dus niet tijdens de zwangerschap maar pas na de geboorte, en ze blijven ook op latere leeftijd (8 en 18 jaar) bestaan. De onderzoekers leiden daaruit af dat het seizoen van geboorte een 'epigenetische stempel' achterlaat op het DNA.

De onderzoekers denken dat blootstelling aan pollen, zonlicht (wat de aanmaak van vitamine D stimuleert), de temperatuur, infecties met virussen en misschien zelfs de samenstelling van moedermelk een rol spelen bij dit seizoenseffect.
De wetenschappers benadrukken dat vrouwen hun zwangerschap niet moeten plannen in functie van de seizoenen. Als duidelijk is wat precies het seizoenseffect veroorzaakt, kunnen wel gerichte adviezen voor moeder en kind helpen om allergische aandoeningen te voorkomen.

Bron:
• Association of Season of Birth with DNA Methylation and Allergic Disease
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/all.12882/abstract
http://www.southampton.ac.uk/news/2016/03/allergy-season-birth.page


Laatst bijgewerkt: maart 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram