Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Puistjes? Dat heeft ook zijn voordelen

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Gefrustreerd omdat je voor de spiegel weer een puist hebt ontdekt? Dan hebben Britse onderzoekers goed nieuws. Wie af en toe last heeft van puistjes, krijgt minder snel rimpels en lijkt dus een huid te hebben die minder snel veroudert.

Britse onderzoekers onderzochten de witte bloedcellen van meer dan 1200 Britse tweelingen. Een kwart van de tweelingen had ooit last van acne. De onderzoekers spitsten zich toe op tweelingen omdat het genetisch materiaal dan makkelijker te vergelijken valt, en dat het onderzoek net iets makkelijker maakt.

Er werd in het bijzonder gekeken naar de lengte van de telomeren -of stukjes DNA aan het uiteinde van de chromosomen- die het genetisch materiaal van een cel beschermen.

Hoe langer de telomeren, hoe minder snel de cellen aftakelen.

En wat blijkt nu? Vrouwen die in hun jeugd puistjes hadden, hebben gemiddeld langere telomeren in hun witte bloedcellen dan vrouwen die er nooit last van hadden. De witte bloedcellen worden dus beter beschermd tegen veroudering en dat betekent concreet: minder rimpels.

Dermatologen hebben al vaker vastgesteld dat tieners die in hun jeugd veel last hadden van puistjes, later minder rimpels kregen. De langere telomeren kunnen er nu een wetenschappelijke verklaring voor zijn.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160930_02494208


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram