Helft van patiënten met atopische dermatitis heeft slechte levenskwaliteit

123-tek-atopische-dermatitis-12-17.jpg

nieuws

De helft van de patiënten met een ernstige vorm van atopische dermatitis zegt ontevreden te zijn met hun levenskwaliteit. Dat blijkt uit een bevraging door de patiëntenvereniging Eczemanet in samenwerking met Sanofi.

Atopische dermatitis (AD) of crhonisch eczeem is een chronische huidontsteking waarbij de huid haar beschermende rol niet speelt: ze laat te veel water verdampen, is droog en laat zo allergenen gemakkelijker door, wat een ontstekingsreactie kan veroorzaken. De laatste 30 jaar komt atopische dermatitis wereldwijd steeds meer voor: bij 15-30 procent van de kinderen en 2-10 procent van de volwassenen.

Atopisch eczeem wordt veroorzaakt door een combinatie van genetische maar ook omgevingsfactoren. Er vallen twee stadia te onderscheiden: de acute en de chronische fase. De eerste kenmerkt zich door opstoten van roodheid, zwellingen en vochtblaasjes en kan enkele dagen tot zelfs weken duren. Bij de tweede, die een permanenter karakter heeft, wordt de huid droog en schilferig en vertoont ze kloven. Bij beide fasen treden de symptomen meestal op in de huidplooien en het gezicht.

Drie vierde van de patiënten met zware atopische dermatitis geeft aan dagelijks een droge of ruwe huid te hebben. Meer dan de  helft heeft een schilferende en gebarsten huid en 85 procent van hen heeft wekelijks last van een bloedende huid. Toch blijft jeuk de meest voorkomende klacht, waarmee 95 procent van alle patiënten met een lichte tot zware vorm van AD te kampen heeft.
Personen met atopische dermatitis  hebben vaak slaapproblemen door aanhoudende jeuk, moeten vaak hobby’s zoals zwemmen of intensief sporten laten en kunnen bijvoorbeeld sommige jobs niet uitvoeren. Bovendien kan de aandoening een sociaal isolement in de hand werken en patiënten die er aan lijden, zijn vatbaarder voor depressies.
Deze ongemakken leggen een zware hypotheek op de levenskwaliteit van de patiënten met atopische dermatitis. Terwijl 70 procent van hen met een milde vorm van de aandoening nog aangeeft tevreden tot zeer tevreden te zijn met zijn/haar levenskwaliteit, daalt dit percentage tot 60 procent bij de patiënten met een gematigde vorm en tot 50 procent bij de ernstige vorm. Van deze laatste groep verklaart 7 procent zelfs zeer ontevreden te zijn.

“Mensen met atopische dermatitis botsen al te vaak op een muur van onbegrip omdat de aandoening met haar oorzaken, symptomen en gevolgen onbekend zijn”, verklaart Gunter Van Dyck, voorzitter van de patiëntenvereniging Eczemanet. “Zo gelooft 1 persoon op 5 dat de aandoening besmettelijk is, wat helemaal niet het geval is. Dit gebrek aan kennis werkt het sociale isolement verder in de hand. We moeten met deze ziekte uit de schaduw treden zodat er meer begrip groeit voor patiënten en de strijd die zij dagelijks leveren.”
De genetisch afwijkingen die verantwoordelijk zijn voor eczeem kunnen jammer genoeg nog niet  genezen worden. Wel zijn er behandelingen voorhanden die het eczeem kunnen verminderen en de symptomen ervan kunnen verlichten, zoals hydraterende crèmes en zalven,  ontstekingsremmende lokale medicatie (crèmes op basis van cortisone of topische immunomodulatoren), antibiotica, middelen tegen jeuk en ontstekingsremmende medicatie. Deze middelen kunnen veilig gebruikt worden onder begeleiding van een huidarts. Daarnaast is het belangrijk prikkels die een opstoot van dermatitis kunnen uitlokken te herkennen en te vermijden, zoals hevige transpiratie, wollen kledij, chloor in zwembadwater, of contact met huisstofmijt. 


Laatst bijgewerkt: december 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram