Prostaatgeneesmiddel Finasteride verhoogt risico op depressie

Laatst bijgewerkt: december 2017
123-chemisch-finasteride-kaalh-12-17.jpg

nieuws

Finasteride (in België: PROSCAR® en “generieken”) is aangewezen bij goedaardige prostaatvergroting (benigne prostaathypertrofie) aan een dagelijkse dosis van 5 mg/dag. In lage dosis (1 mg/dag) wordt finasteride soms gebruikt bij haaruitval (alopecia androgenetica). In België is er geen enkele specialiteit vergund met deze indicatie voor deze dosering. 

Op basis van nieuwe gegevens die door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) werden geanalyseerd, is aangetoond dat de risico’s van stemmingsstoornissen, zelfmoordgedachten en depressie mogelijk zijn met de inname van finasteride aan 1 mg/dag.

Het risico van depressie wordt al vermeld in de samenvatting van de kenmerken van het product (SKP) en de bijsluiter van specialiteiten op basis van finasteride.

Recente gegevens vullen de kennis over dit risico aan. Het risicobeoordelingscomité voor geneesmiddelenbewaking (PRAC) analyseerde de gegevens over finasteride in een dosering van 1 mg en het risico van depressie. Op basis van meldingen van depressie waarvoor een oorzakelijk verband als mogelijk werd geacht, concludeerde het PRAC dat depressie ook een mogelijke bijwerking is van finasteride bij gebruik in het kader van alopecie. 

De behandeling met finasteride moet worden onderbroken wanneer er een psychiatrisch symptoom optreedt. Het is belangrijk dat patiënten zijn geïnformeerd over deze risico’s, aangezien magistrale bereidingen van finasteride aan 1 mg geen bijsluiter hebben.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram