Psoriasis: niet besmettelijk, wel erfelijk

Laatst bijgewerkt: september 2020
123-txt-psoriasis-12-17.jpg

nieuws Psoriasis is een niet-besmettelijke huidaandoening en kan dus niet van de ene mens op de andere worden overgedragen.
Wel is psoriasis voor een deel erfelijk bepaald. De kans dat iemand psoriasis krijgt, is groter wanneer de ziekte in de familie zit.

* Als beide ouders en een broer/zus van het kind aan psoriasis lijden, loopt het 80 % risico om ooit zelf de ziekte te krijgen.
* Als het kind geen zieke broer/zus heeft, maar beide ouders psoriasis hebben, bedraagt het risico 65 %.
* Als slechts één ouder en één broer/zus ziek zijn, bedraagt het risico 40 %.
* Als het kind slechts één zieke ouder heeft, heeft het zelf 28 % risico.
* Een kind van wie één broer/zus psoriasis heeft, maar van wie de ouders gezond zijn, loopt 24 % risico.

Om de ziekte ook werkelijk te krijgen, spelen naast de erfelijke aanleg andere, voor een deel nog onbekende, factoren een rol. Omgekeerd kan de ziekte evengoed ontstaan zonder familiale antecedenten. Deze uitlokkende factoren kunnen velerlei zijn: verwondingen van de huid, drukplekken op de huid, psychische stress, alcohol en medicijnen, infectieziekten, stofwisselingsziekten, hormonale factoren enz.
Onderzoekers gaan er steeds meer van uit dat er twee typen psoriasis zijn, namelijk type I en type II. Onder type I vallen mensen die rond hun 20ste psoriasis krijgen en onder type II de mensen die het tussen hun 40ste en 50ste jaar krijgen. Bij type II speelt erfelijkheid een kleinere rol dan bij type I. Maar niet alleen aanleg is van invloed op het ontstaan van psoriasis. Omgevingsfactoren, zoals stress of een infectieziekte, zorgen ervoor dat de aandoening aan de oppervlakte komt.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram