Een behandeling voor eczeem kan ook astma verzachten

123-kind-eczema-arm-01-18.jpg

nieuws

Allergische reacties zoals eczeem en astma komen bijzonder vaak voor in onze moderne maatschappij. Kinderen met atopische dermatitis – een specifieke vorm van eczeem – hebben meer risico om later ook astma te krijgen. Dat fenomeen, ook wel atopische mars genoemd, zette een team onderzoekers van VIB-UGent aan het denken. 

Ze gebruikten muizen om het verband tussen eczeem en astma verder te ontrafelen. Daarbij maakten ze gebruik van huisstofmijt: blootstelling aan die boosdoeners kan bij allergische personen immers ontstekingen van zowel de huid als de longen veroorzaken. 

Uit de eerste tests bleek dat het door huisstofmijt veroorzaakte eczeem leidt tot een allergische reactie in de longen. Die astmatische reactie is anders dan wanneer de longen rechtstreeks aan de huisstofmijt blootgesteld worden. 

De echte uitdaging van de studie lag echter in de onderzoeksvraag of het verzachten van eczeem de ontwikkeling van astma kan verhinderen. De onderzoekers combineerden twee ontstekingsremmers in één behandeling voor de muizen. De behandeling verlichtte succesvol de ernst van het eczeem en slaagde er tegelijk in om de allergische reactie in de longen te temperen. Hoewel de behandeling onvoldoende bleek om de ontwikkeling van astma volledig tegen te gaan, zetten we hiermee toch al belangrijke stappen richting een therapie die het effect van de atopische mars vermindert.

De onderzoekers gaan nu op zoek naar industriële partners om klinische proeven voor de behandeling op te zetten en de sprong van muis naar mens te maken. Tegelijk blijven ze verder speuren naar de precieze werking van de atopische mars, om het fenomeen in de toekomst een halt toe te kunnen roepen. 

Laatst bijgewerkt: februari 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram