Onze persoonlijkheid is het geheel van onze gedachten, gevoelens en gedrag. Is er in de kindertijd sprake van onveiligheid in de gehechtheid tussen ouders en kinderen, dan is de kans groter dat zich een persoonlijkheidsstoornis ontwikkelt.
Cognitieve gedragstherapie is doeltreffend bij angststoornissen en dwangstoornissen, maar ook bij faalangst, burn-out en verlatingsangst. Verder zet men het in bij depressie, vermoeidheid, slapeloosheid en andere slaapproblemen, eventueel zelfs bij autisme of ADHD.
In films en op televisie zien we vaak dat een romance ontstaat wanneer twee vreemden elkaar ontmoeten. Echte stellen beginnen echter veel vaker als vrienden. Tweederde van de romantische relaties begint platonisch, zo blijkt uit een nieuwe studie in Social Psychological and Personality Science.
Op het gebied van seksualiteit moet grote vrijheid heersen tussen instemmende volwassenen. Echter, sommige gedragingen hebben een problematische karakter. Deze test helpt om beter te identificeren.
Uit een onderzoek naar onenightstands blijkt dat mannen vooral spijt hebben als ze de kans niet hebben gegrepen, terwijl vrouwen eerder spijt hebben nadat ze ermee instemden. In elk geval: de spijt weerhoudt ons niet om daarna nóg eens een onenightstand te hebben.
Met deze test kan je een belangrijk aspect van je seksuele relatie nagaan: of er een evenwicht bestaat tussen het verlangen om te geven en om te ontvangen.
De coronamaatregelen die ons zijn opgelegd en de angst voor besmetting met COVID-19 hebben een invloed gehad op het seksleven van een aanzienlijk deel van de bevolking. Dat blijkt uit een Italiaans onderzoek. Hoe zijn de dingen veranderd?
De Hoge Gezondheidsraad heeft via een enquête gepolst naar de impact van de coronacrisis op onze mentale gezondheid. In mei 2020 publiceerde de HGR al een eerste advies daaromtrent, maar nu volgt een update, rekening houdend met recentere gegevens.
Britse wetenschappers stellen dat de helft van de bevolking ‘androgyne’ hersenen heeft, tussen mannelijke en vrouwelijke uitersten in. Dat zou hen minder gevoelig maken voor mentale gezondheidsproblemen, zoals depressie en angst.
Met de Voedingsdriehoek en de Bewegingsdriehoek zijn we ondertussen allemaal min of meer vertrouwd, maar wat weet je over de Geluksdriehoek? We lichten de 3 essentiële onderdelen van deze geluks-wegwijzer even toe. Hun doel is om je bewustzijn aan te scherpen over wat geluk precies is en om je te leren wat je zelf kunt doen om gelukkig te worden.
Als koppel neem je dikwijls soortgelijke leefgewoontes aan. Dat zou ervoor zorgen dat levenspartners gelijkaardige risico’s lopen op hartproblemen, blijkt uit een Amerikaanse studie. Onderzoekers roepen op om preventiecampagnes meer te richten op koppels en gezinnen.
Sommige mensen zijn er heilig van overtuigd dat monogamie een totaal onbiologisch concept is. Anderen daarentegen hopen op een dag die ene ware liefde tegen het lijf te lopen waar ze de rest van hun leven mee kunnen delen. Zijn we geprogrammeerd zijn om voor altijd bij elkaar te blijven?
Met deze test die door Michel Campbell, een Canadees seksuoloog, werd opgesteld, kan je drie belangrijke aspecten van je relatie evalueren: intimiteit, passie en betrokkenheid. De test kan je helpen om de sterke en zwakke punten van jullie relatie te bepalen.
Onderzoekers van de Universiteit van Rochester en het in Israël gevestigde Interdisciplinair Centrum Herzliya hebben de laatste jaren de dynamiek van de menselijke seksuele aantrekkingskracht bestudeerd. Hard to get spelen blijkt succesvol, al is toch wat finesse vereist.
Uit onderzoek bleek al dat het hebben van een gelukkige echtgenoot tot een langer huwelijk leidt. Nu blijkt dat een blije levenspartner ook je eigen leven kan verlengen.
Sensoa roept in een nieuwe campagne alle homo- en biseksuele mannen die losse seksuele contacten hebben op om zich te laten testen op hiv. De covid-119-pandemie zou wel eens een sterke bondgenoot kunnen zijn in de verdere strijd tegen de ziekte.
Eén van de maatregelen in tijden van corona? Blijf in uw kot. Wat wil zeggen dat je ook veel extra tijd met je partner doorbrengt dezer dagen. Hoe haal je het meeste uit jullie tijd samen? En wat als de frustraties naar boven komen? We vroegen het aan een relatietherapeute en seksuologe.
Als het om liefde gaat, hebben mensen vaak de neiging om hun eigen niveau van seksuele interesse te projecteren op een potentiële partner. Volgens een studie zou dat verklaren waarom zowel mannen als vrouwen soms onterecht denken dat er een wederzijdse aantrekking is.
Er zijn heel wat geliefden die momenteel niet bij elkaar kunnen zijn door de coronamaatregelen. Hoe onderhoud je dan je relatie? We vroegen het aan relatietherapeute en seksuologe Vanessa Muyldermans.
Voor koppels die momenteel fysiek van elkaar gescheiden leven, wordt het moeilijk. Zij kunnen last krijgen van ‘huidhonger’. Maar ook singles en ouderen kunnen dit ervaren.
Wat is huidhonger precies? Wanneer steekt het de kop op en wat kan je eraan doen?
Een nieuwe Amerikaanse studie toont nogmaals wetenschappelijk aan dat sociaal contact een menselijke basisbehoefte is, door te laten zien hoe de hersenen gelijkaardig reageren op sociale isolatie en honger.
In China is een recordaantal scheidingen aangevraagd sinds de COVID-19-uitbarsting. Dat je relatie in quarantainetijden meer onder spanning staat, is normaal, maar met deze tips haal je weer wat druk van de ketel.
Door de quarantainemaatregelen die sinds de coronacrisis gelden, verwachten experts een stijging van het aantal gevallen van huiselijk geweld. Het Vlaams Apothekers Netwerk stelt dan ook voor om een codewoord te lanceren waarmee slachtoffers onopvallend hulp kunnen vragen.
Jonge Europeanen maken zich steeds minder zorgen over het risico om een soa op te lopen. In België vertaalt zich dit in een sterke toename van het aantal soa’s, die een reëel probleem voor de volksgezondheid blijven.
Hoe geef je je relatie de beste kans op slagen? De do’s en don’ts klinken allemaal heel logisch en plausibel, maar toch lopen veel relaties op de klippen …
Verliefdheid kan soms tot impulsieve of zelfs domme acties leiden. Psycholoog dr. Peter Bos aan de Universiteit Utrecht legt je in dit college uit hoe hormonen jou zo idioot laten gedragen.
Met de eindejaarsfeesten in zicht willen we even blijven stilstaan bij twee studies in het wetenschappelijke toptijdschrift Science en het Amerikaanse vakblad Psychosomatic Medicine.