Koppels delen ook letterlijk hartzeer

123-koppel-ouder-bed-slapen-rel-08-15.jpg

nieuws Als koppel deel je heel veel en neem je dikwijls soortgelijke leefgewoontes aan. Dat zou er voor zorgen dat levenspartners gelijkaardige risico’s lopen op hartproblemen, blijkt uit een Amerikaanse studie. Onderzoekers roepen daarom op om preventiecampagnes meer te richten op koppels en gezinnen als een geheel, en niet enkel op individuen.

Mensen kiezen vaak voor een partner met gelijkaardige opvattingen en stemmen wanneer ze gaan samenwonen automatisch veel van hun dagelijkse bezigheden op elkaar af, in deze tijden van lockdowns nog meer dan gewoonlijk. Je eet dikwijls samen, gaat op hetzelfde moment slapen, ploft naast elkaar in de zetel en maakt samen een wandeling in het bos. Door de vele gelijkenissen in levensstijl lopen mensen vaak een gelijkaardig risico op hartklachten als hun wederhelften, zo toont een studie geleid door het Amerikaanse ziekenhuis Brigham and Women's Hospital.
Uitgebreid gezondheidsonderzoek
De wetenschappers analyseerden de gegevens van meer dan 5.300 getrouwde of samenwonende koppels, allemaal werknemers van het medisch laboratorium Quest Diagnostics. De proefpersonen ondergingen een uitgebreid onderzoek van de gezondheid van hun hart- en vaatstelsel, als deel van een gezondheidsprogramma van het labo. Vele koppels namen tussen eind 2014 en eind 2018 vijf keer deel aan de jaarlijkse testen. Zeven risicofactoren voor hartklachten werden daarbij onderzocht: rookgedrag, BMI, lichaamsbeweging, voedingspatroon, cholesterolgehalte, bloeddruk en bloedsuikerspiegel.
Vergelijkbare slechte score
Zoals verwacht lieten levenspartners meestal gelijkaardige resultaten optekenen, behalve voor cholesterolgehalte, waar erfelijke aanleg gedeeltelijk een rol speelt. Maar de overeenkomsten waren een stuk groter dan de onderzoekers hadden verwacht. Bij zo’n acht op de tien (79%) van de koppels haalden de partners in het algemeen een vergelijkbare slechte score voor de gezondheid van hun hart en bloedvaten, vooral omdat ze allebei ongezonde voedingsgewoonten hadden en te weinig aan lichaamsbeweging deden.
Elkaar aanzetten
Positief was dat partners elkaar ook konden aanzetten om gezonder te gaan leven. Als iemand stopte met roken, gewicht verloor, meer aan lichaamsbeweging deed of gezonder ging eten, dan volgde zijn of haar wederhelft in veel van de gevallen diens voorbeeld. De onderzoekers merkten echter maar weinig veranderingen in het gedrag en de gezondheid van de koppels in de vijf jaar dat de studie liep.

Volgens de wetenschappers tonen de bevindingen dat het gezondheidsbeleid en preventiecampagnes zich meer moeten richten op koppels en gezinnen, in plaats van enkel op individuen. Zeker in deze coronatijden, nu mensen buiten hun directe kring niet veel contacten hebben, zou dat een grote positieve impact kunnen hebben. Ze raden koppels aan om samen een plan te maken om gezonder te leven. Je kan bijvoorbeeld al simpelweg iedere dag na het avondeten samen een wandeling maken.

Bronnen:
https://www.brighamandwomens.org
https://www.healthline.com
https://www.sciencetimes.com
https://www.sciencealert.com
https://www.medicaldaily.com
https://jamanetwork.com

Lees ook: Gaan koppels doorheen de jaren fysiek op elkaar lijken?

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram