Tweederde van de liefdesrelaties ontstaat uit een vriendschap

unspl-m-koppel-liefde-1-9-21.jpg

nieuws In films en op televisie zien we vaak dat een romance ontstaat wanneer twee vreemden elkaar ontmoeten. Echte stellen beginnen echter veel vaker als vrienden. Tweederde van de romantische relaties begint platonisch, zo blijkt uit een nieuwe studie in Social Psychological and Personality Science.


Bij het bestuderen van een steekproef van eerdere studies over hoe relaties beginnen, ontdekten de Canadese onderzoekers dat bijna 75 procent zich richtte op de vonk tussen vreemden. Slechts acht procent richtte zich op romantiek die zich na verloop van tijd tussen vrienden ontwikkelt.

Lees ook: Wat doet liefde met onze hersenen?

"Er zijn veel mensen die met een gerust hart zouden zeggen dat we weten waarom en hoe mensen partners kiezen, een stel worden en verliefd worden, maar ons onderzoek suggereert dat dat niet het geval is," zegt hoofdauteur Danu Anthony Stinson, een hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Victoria. "We hebben misschien een goed zicht op hoe vreemden zich tot elkaar aangetrokken voelen en beginnen te daten, maar dat is gewoon niet hoe de meeste relaties beginnen."

Het team analyseerde gegevens van bijna 1.900 universiteitsstudenten en crowdsourced volwassenen, waarbij 66 procent aangaf dat hun huidige of meest recente romantische relatie begon als een vriendschap. Er was weinig variatie tussen geslacht, opleidingsniveau of etnische groepen, maar het percentage van eerste vriendschap was zelfs hoger onder twintigers en binnen LGBTQ + gemeenschappen, waarbij 85 procent van de koppels ontstond uit een vriendschapsband.

Onder universiteitsstudenten waren de "friends first"-koppels één tot twee jaar vrienden voor ze een romantische relatie aangingen. Onderzoekers merkten op dat de overgrote meerderheid van deze deelnemers meldde dat ze hun vriendschap niet aangingen met romantische bedoelingen of aantrekkingskracht. 

Lees ook: Waarom kiezen we bijna allemaal een partner die op ons lijkt?

Bijna de helft van de studenten gaf aan dat ze het liefst een romantische relatie hadden als ze begonnen als vrienden, waarmee het veruit populairder was dan andere opties, zoals een ontmoeting op een feestje of online. Gezien de prevalentie van romantische relaties die platonisch beginnen, hoopt Stinson dat er nog meer studies naar dit soort relatie-initiatie volgen.

Bronnen:
https://www.eurekalert.org
https://journals.sagepub.com


Lees ook: Waarom gaat de een sneller vreemd dan de ander?

bron: Social Psychological and Personality Science (https://journals.sagepub.com/home/spp)

Laatst bijgewerkt: september 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram