Ghosting: als iemand plots niets meer van zich laat horen

In dit artikel
Ghosting: als iemand plots niets meer van zich laat horen

dossier

Ghosting is het plotseling verdwijnen uit iemands leven zonder ook maar een telefoontje, e-mail of sms. Het is een veelvoorkomend fenomeen geworden in (prille) relaties en de moderne datingwereld, maar ook in andere sociale en professionele omgevingen doet men aan ghosting.

Nieuwe naam voor een oud gebruik

123m-smartphone-5-11-19.jpg
Ghosting is geen nieuw fenomeen, maar de opkomst van elektronische communicatie - sociale netwerken, instant messaging en dating-apps zoals Tinder en Bumble - hebben het gemakkelijker gemaakt om snel contact te leggen met iemand en dat contact ook te verbreken. Als we het normaal vinden om iemand te laten weten dat we in hem of haar geïnteresseerd zijn via een swipe op Tinder, wordt het bijna normaal om hetzelfde in omgekeerde volgorde te doen. Het is een soort "cancelcultuur” op intieme schaal.

Lees ook: Tweederde van de liefdesrelaties ontstaat uit een vriendschap

Onderzoek toont aan dat ongeveer 25 procent van de mensen wel eens geghost werd. Uit sommige enquêtes en getuigenissen blijkt dat mannen veeleer geneigd zijn om te ghosten dan vrouwen, maar dat betekent dat niet dat ghosten uitsluitend mannelijk gedrag is. Ook vrouwen doen het.

Lees ook: Onenightstands: spijt houdt ons niet tegen om het nog eens te doen

Waarom doet iemand aan ghosting?

Mensen doen aan ghosting om allerlei redenen, sommige al complexer dan de andere:

 • Angst. Angst voor het onbekende zit in de mens ingebakken. Je kan beslissen om het contact te verbreken, omdat je bang bent om iemand nieuw te leren kennen of bang bent voor hun reactie op de breuk.
 • Conflictvermijding. Mensen zijn instinctief sociaal, en het verstoren van een sociale relatie - goed of slecht - kan een effect hebben op jou. Je voelt je dus misschien beter op je gemak als je iemand nooit meer ziet, in plaats van te moeten omgaan met het potentiële conflict dat kan ontstaan tijdens een relatiebreuk.
 • Gebrek aan consequenties. Als je iemand nog maar net kent, heb je misschien het gevoel dat er niets op het spel staat omdat jullie waarschijnlijk geen vrienden of veel andere zaken gemeen hebben. Het lijkt misschien niet zo'n groot probleem als je gewoon uit hun leven wegloopt.
 • Manipulatie. Vooral manipulatieve persoonlijkheden kunnen ervan genieten iemand te ghosten. Het niet beantwoorden van berichten en zo een verontruste reactie bij de andere uit te lokken, geeft de ghoster een goed gevoel: hij voelt zich belangrijk voor deze persoon omdat die hem wanhopig wil bereiken. Hij is in zekere zin opvallend door afwezigheid. Hij is op die manier ook diegene die de touwtjes van de relatie in handen heeft.
 • Zelfzorg. In sommige situaties kan ghosting de enige uitweg uit een moeilijke situatie zijn: je hebt de andere persoon verteld dat je niet in de relatie wil zijn, maar de andere persoon blijft aandringen, begrijpt het niet, en in de meest extreme gevallen, valt hij je zelfs lastig. Ook als een relatie een negatief effect heeft op de kwaliteit van je leven, kan het verbreken van het contact soms de enige manier lijken om je eigen welzijn te bewaken. Dat is het geval als je een relatie hebt met een toxisch persoon. In dit soort relaties is het van vitaal belang om alles af te blokken, want een giftige relatie wordt nooit beter.

Lees ook: Werkt ‘hard to get’ spelen als verleidingstechniek?

Hoe kan je best omgaan met ghosting?

123m-nacht-smartphone-gsm-bed-4-1-21.jpg
De psychologische impact hangt af van het soort relatie dat je met je ghoster had, een onenightstand of een maandenlange affaire. Maar omgaan met elk soort verlies kan moeilijk zijn, zelfs als je de persoon niet zo goed kent. Iemand die geghost wordt, en in algemenere zin afgewezen wordt, zou vergelijkbare hersenactiviteit vertonen als iemand die lichamelijke pijn ervaart. Ghosting kan ook je gevoel van eigenwaarde aantasten en een negatieve invloed hebben op je huidige en toekomstige relaties, zowel romantische als andere.

Lees ook: Zo herken je een verborgen narcist

Er zijn een aantal adviezen die kunnen helpen het ghosten onder ogen te zien en te aanvaarden:

 • Stel eerst grenzen. Wil je gewoon een flirt of ben je geïnteresseerd in iets meer? Eerlijkheid en transparantie kunnen ervoor zorgen dat er onbewust geen grenzen worden overschreden.
 • Geef de andere een tijdslimiet. Heb je al een paar weken of maanden niets meer gehoord en ben je het wachten beu? Stel een ultimatum. Je kan bijvoorbeeld een bericht sturen waarin je vraagt om de komende week te bellen of te sms'en, anders ga je ervan uit dat de relatie voorbij is. Dit kan hard lijken, maar het kan je helpen bij het herstellen van je eigen controle- of machtsverlies. 
 • Geef jezelf niet automatisch de schuld. Je hebt geen context over de reden waarom de andere persoon uit de relatie is gestapt, dus wees niet negatief over jezelf en bespaar jezelf verdere emotionele schade.
 • Verdoof de pijn niet met drugs of alcohol. Die middelen brengen maar tijdelijk verlichting, waardoor de pijnlijke gevoelens op een meer ongelegen moment kunnen opduiken, zoals in je volgende relatie.
 • Breng tijd door met vrienden of familie. Zoek het gezelschap op van mensen die je vertrouwt en met wie je wederzijdse gevoelens van liefde en respect deelt. Door deze positieve, gezonde relaties kan je je ghosting-situatie in perspectief plaatsen.
 • Zoek professionele hulp. Wees niet bang om contact op te nemen met een therapeut of psycholoog die je kunnen helpen om de complexe gevoelens die je ervaart, te verwoorden. Zij kunnen je ook verdere copingstrategieën aanreiken, zodat je net zo sterk, zo niet sterker, uit de situatie komt.

Lees ook: Hoe groot is de kans dat je voor altijd bij elkaar blijft?

Bronnen:
https://www.psychologytoday.com
https://www.healthline.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram