10 leefregels voor een gelukkige relatie

123-koppel-blij-lachen-geluk-11-17.jpg

nieuws

Is liefde nu echt een ‘werkwoord’? Of ligt het geheim van een gelukkige relatie in de perfecte combinatie van ‘geven en nemen’?
Met deze tien aandachtspunten ben je alvast goed bezig en geef je je relatie de grootste kans op slagen.


1. Doe wat je hebt beloofd of afgesproken want een goede relatie is gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Kom je je beloftes niet na, ook al gaat het om kleine dingen, dan krijgt het vertrouwen al een deuk(je).

2. Verontschuldig je altijd bij je partner als je die al dan niet bewust hebt gekwetst of als je in de fout bent gegaan. Maak je vaak dezelfde fout, doe er dan iets aan. Pak het probleem bij de basis aan en bespreek met je partner hoe je dit best kunt oplossen.

3. In elke relatie is er al eens een conflict. Laat het niet escaleren, maar praat het uit en stel indien nodig je verwachtingspatroon bij. Niemand is perfect.

4. Luister naar elkaar en detecteer wat je partner je wil vertellen. Je leert elkaar op die manier beter kennen en het verstevigt de relatie. Soms heeft je partner behoefte aan je advies, andere keren gewoon aan een luisterend oor.

5. Toon affectie, maak je gevoelens voor je partner tastbaar en zichtbaar. Verras je geliefde met kleine attenties (dat hoeven niet altijd cadeautjes te zijn, het kan ook een klusje in huis zijn) of activiteiten die hij of zij heerlijk vindt.

6. Wees loyaal en verwacht diezelfde loyauteit terug. In een goede relatie weten partners dat ze op elkaar kunnen rekenen en dat ze er voor elkaar zijn als dat nodig is.

7. Wees open over je gevoelens voor je partner en praat erover als iets je tegenzit of stoort. Zorg ervoor dat je je veilig voelt bij elkaar.

8. Verstik je partner niet en wees geen controlefreak die al zijn/haar doen en laten volgt en checkt. Geef hem/haar de nodige ruimte.

9. Respecteer elkaar, ook in de aanwezigheid van anderen.

10. Geef elkaar af en toe een gemeend compliment of een lief woordje. Moedig je partner ook aan in wat hij of zij onderneemt. Zo geef je het gevoel dat je achter je partner staat en zijn/haar toekomst belangrijk vindt. 

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram