Androgyne hersenen goed voor mentale gezondheid?

123m-koppel-15-7-20.jpg

nieuws Het is een kwestie waar al onnoemelijk veel inkt over is gevloeid: de verschillen tussen de hersenen van mannen en vrouwen. Britse wetenschappers stellen nu dat de helft van de bevolking ‘androgyne’ hersenen heeft, tussen mannelijke en vrouwelijke uitersten in. Dat zou hen minder gevoelig maken voor mentale gezondheidsproblemen, zoals depressie en angst.

Er zijn maar weinig punten in het debat over mannen- en vrouwenhersenen waar alle experten het over eens zijn. Het staat alleszins vast dat hersenen van mannen gemiddeld zo'n 10% groter zijn dan die van vrouwen, wat wel helemaal niet wil zeggen dat ze slimmer zijn. Veel mythes zijn ook al duidelijk weerlegd, zoals het foutieve idee dat vrouwen een bredere hersenbalk hebben – het deel dat beide hersenhelften verbindt – en daardoor beter kunnen multitasken.

Lees ook: Heeft een man meer seksueel verlangen dan een vrouw?

In 2015 stelde een studie, geleid door Israëlische onderzoekers, onomwonden dat eigenlijk maar een heel klein percentage van de bevolking een uitgesproken mannelijk of vrouw brein heeft. De overgrote meerderheid zou een ‘mozaïekbrein’ hebben, met zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken. 
Androgyne hersenen
Wetenschappers van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk concluderen in een nieuwe studie echter dat ongeveer de helft van alle personen wel degelijk een eerder mannelijk of vrouwelijk brein heeft. De andere helft heeft, in hun woorden, androgyne hersenen. Hun hersenkenmerken bevinden zich tussen de mannelijke en vrouwelijke polen.

De Britse onderzoekers gaan ervan uit dat de connectiviteit tussen de verschillende delen van de hersenen anders is bij mannen en vrouwen. Ze analyseerden die verschillen in connectiviteit bij 9.620 mensen (4.495 mannen en 5.125 vrouwen), met behulp van een machine-learning algoritme en gegevens uit neurobeeldvorming. Ze identificeerden ongeveer 25% van de hersenen als mannelijk, 25% als vrouwelijk en 50% als androgyn.
Voordelen ‘psychologische androgynie’
Opmerkelijk genoeg bleek dat personen met een androgyn brein minder mentale gezondheidsproblemen hadden, zoals depressie en angst. Volgens de wetenschappers sluit dit aan bij de voordelen gelinkt aan zogenaamde ‘psychologische androgynie’, waarbij mensen een combinatie van persoonlijkheidseigenschappen hebben die als stereotiep mannelijk of vrouwelijk beschouwd worden. Personen in deze categorie zouden in het algemeen niet alleen beter beschermd zijn tegen psychologische klachten, maar ook betere sociale vaardigheden bezitten en beter kunnen wisselen tussen taken en gedachten. 
Veranderlijke hersenen
De onderzoekers stippen wel aan dat hersenen tot op bepaalde hoogte veranderlijk zijn en dat androgyne hersenen waarschijnlijk zowel door genetische als omgevingsfactoren worden beïnvloed. Je hersenen zouden dus ‘androgyner’ kunnen worden in de loop van je leven. De wetenschappers vragen verder onderzoek om te begrijpen welke zaken de androgynie van de hersenen wijzigen en specifiek hoe omgevingsfactoren zoals onderwijs daar een impact op hebben. In ieder geval is de discussie over mannen- en vrouwenhersenen hiermee allesbehalve beslecht.

Bronnen:
https://www.ipsnews.be
https://theconversation.com
https://academic.oup.com
https://www.vrt.be
https://www.newscientist.nl
https://breininbeeld.org
https://theconversation.com
https://www.psychologytoday.com

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram