Geluk van partner beïnvloedt eigen gezondheid

123-happy-senior-wandelen-09-19-.jpg

nieuws Eerdere studies toonden al aan dat het hebben van een gelukkige partner tot een langer huwelijk leidt. Een nieuw onderzoek, gepubliceerd door de universiteit van Tilburg, toont aan dat gelukkige partners ook een positieve impact hebben op je eigen levensduur. 

Minder kans op overlijden 
De onderzoekers volgden 4400 Amerikaanse koppels ouder dan 50 jaar. Gedurende acht jaar polsten de wetenschappers naar de levenstevredenheid van de koppels. Aan de hand van diverse vragenlijsten verzamelden ze ook informatie over de gezondheid en fysieke activiteiten van de deelnemers en hoeveel steun ze kregen van hun partner. 

In die acht jaar moest 16% afscheid nemen van hun partner. Wat bleek? De overledenen waren over het algemeen ouder, mannelijk, minder hoog opgeleid, minder welgesteld, minder fysiek actief en verkeerden in slechtere gezondheid dan degenen die nog leefden. Bovendien waren de overleden proefpersonen ook minder tevreden over hun relatie, hun leven en, last but not least, had ook hun partner een lagere levenstevredenheid. 

Wie in het begin van het onderzoek aangaf een gelukkige partner te hebben, had in die tijdspanne van 8 jaar 13% minder kans om te overlijden dan degenen met een ongelukkige partner. Opvallend genoeg bleek het tevredenheidscijfer van de partner zelfs een betere indicatie te geven van de sterftekans dan de eigen tevredenheidsscore. 
Zien bewegen doet bewegen
Volgens Olga Stavrova, hoofd van het onderzoek is er een verband tussen levenstevredenheid en gedrag dat gezondheid kan beïnvloeden, zoals een gevarieerd dieet en voldoende lichaamsbeweging. Mensen met een actieve partner zullen zelf eerder een actieve levensstijl vertonen, maar ook het tegenovergestelde is waar. Als je partner depressief is en de hele avond chips wil eten voor de televisie, dan zal jouw avond er waarschijnlijk ook zo uitzien. De gemoedstoestand van je partner kan dus absoluut ook jouw gezondheid en levensduur beïnvloeden, aldus Stavrova, die ervan overtuigd is dat dit besluit ook voor inwoners van andere landen geldt.

Lees ook: 10 leefregels voor een gelukkige relatie

Bronnen:
https://journals.sagepub.com
www.psychologicalscience.org
www.scientias.nl

Lees ook: Wat is het geheim van gelukkig oud worden?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram