Verschillende wetenschappelijke studies tonen aan dat vegetariërs slanker zijn in vergelijking met vleeseters. Een nieuwe Britse studie bewijst dat ook de jaarlijkse gewichtstoename bij vegetariërs kleiner is.
American Journal of Clinical Nutrition heeft de resultaten gepubliceerd van een studie naar de relatie tussen sojaconsumptie en het bloedlipidenprofiel bij jonge, gezonde mannen.
Wie dik is loopt een grotere kans op een hartaanval. Een hoge Body Mass Index (BMI) zegt echter weinig over die kans. De buikomtrek is een veel betere graadmeter voor het risico (meer dan 102 centimeter bij mannen, bij vrouwen 88 centimeter).
Op sommige yoghurtverpakkingen staat te lezen: ‘uitsluitend met rechtsdraaiend melkzuur’. Een dergelijke vermelding op het etiket wekt de indruk dat het hier om iets heel bijzonders gaat en dat deze yoghurt gezonder zou zijn dan een andere yoghurt.
Overgewicht bij kinderen is een belangrijke oorzaak van diabetes en hart- en vaatziekten op oudere leeftijd. Onderzoek naar de vroege herkomst van hart- en vaatziekten en overgewicht kan meer inzicht geven in het ontstaan van beide aandoeningen.
Planten- of fytosterolen of stanolesters, lijken sterk op cholesterol, maar worden in tegenstelling tot cholesterol niet in grote hoeveelheden uit de voeding in het lichaam opgenomen.
Een strikt vegetarisch dieet, in combinatie met lichaamsbeweging en relaxatietherapie, zou mogelijk helpen tegen traaggroeiende vormen van prostaatkanker.
Een cholesterolverlagende voeding met groenten, soja-eiwitten, amandelen, vezelrijke producten en plantensterolen kan het cholesterolgehalte even sterk doen dalen als cholesterolverlagende medicatie.
43% van de Belgen brengt met overtollige kilo's zijn/haar gezondheid in gevaar. 23% heeft last van overgewicht (BMI 25 - 29), 20% heeft obesitas (BMI =/+ 30).
Een hoge consumptie van purinerijke voeding (vooral rood vlees en schelpdieren) verhoogt het risico op jicht. Een hoge consumptie van vetarme zuivelproducten vermindert daarentegen het risico.