Jonge, gezonde mannen hebben ook baat bij sojaconsumptie

nieuws American Journal of Clinical Nutrition heeft de resultaten gepubliceerd van een studie naar de relatie tussen sojaconsumptie en het bloedlipidenprofiel bij jonge, gezonde mannen. Het onderzoek toont aan dat sojaconsumptie bij deze doelgroep een gunstig effect heeft op de verhouding tussen goede op slechte cholesterol en dus op lange termijn bescherming zou kunnen bieden tegen hart- en vaatziekten.
De meeste studies die tot op heden de relatie tussen sojaconsumptie en bloedlipiden onderzochten, werden uitgevoerd bij personen die een te hoog cholesterolgehalte hadden bij aanvang van de studie. De huidige studie onderzocht of eenzelfde gunstig effect ook zou blijken bij jonge, gezonde mannen tussen 20 en 40 jaar. Tijdens 3 periodes dienden de mannen dagelijks 32 g eiwit te consumeren onder de vorm van melkeiwit, soja-eiwit met een laag gehalte aan isoflavonen of soja-eiwit met een hoog gehalte aan isoflavonen. Dit telkens gedurende een periode van 57 dagen, met een tussenperiode van 4 weken.
De studie toont echter wel aan dat sojaconsumptie een gunstig effect heeft op de verhouding tussen de goede en slechte cholesterol. Op lange termijn betekent een betere verhouding van de verschillende bloedlipiden een kleinere kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Dit positief effect n.a.v. sojaconsumptie wordt teruggevonden ongeacht het gehalte aan isoflavonen. Hieruit concluderen de onderzoekers dat het het soja-eiwit zelf is dat het gunstig effect op de ratio van goede t.o.v. slechte cholesterol genereert.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram