Vegetariërs wegen minder

nieuws Verschillende wetenschappelijke studies tonen aan dat vegetariërs slanker zijn in vergelijking met vleeseters. Een nieuwe Britse studie bewijst dat ook de jaarlijkse gewichtstoename bij vegetariërs kleiner is.
21.966 gezonde mannen en vrouwen namen deel aan deze studie, waarbij hun voedingspatroon gedurende een vijftal jaar door de onderzoekers werd gevolgd. Naargelang het voedingspatroon (vleeseter – viseter – vegetariër – veganist) werden de deelnemers in aparte groepen opgedeeld. Vervolgens werden de groepen onderling met elkaar vergeleken. Op regelmatige tijdstippen controleerden de onderzoekers het gewicht en de lengte van de deelnemers. Ook de Body Mass Index en de jaarlijkse gewichtstoename werden berekend.
De gemiddelde jaarlijkse gewichtstoename van alle deelnemers bedroeg 400g/jaar. Wanneer men de verschillende groepen onderling vergeleek, stelde men vast dat de gewichtstoename bij personen die geen vlees consumeerden lager lag. De laagste jaarlijkse gewichtstoename werd vastgesteld bij personen die overschakelden van vleeseter naar viseter, vegetariër en veganist.
Indien de deelnemers naast het aanpassen van hun voeding ook voldoende fysieke activiteit beoefenden, waren de resultaten nog beter. De onderzoekers besluiten dan ook dat, in het kader van obesitas en overgewicht, een plantaardige voeding in combinatie met voldoende fysieke activiteit het meest aangewezen is.

bron: International Journal of Obesity, 2006: 14; 1-8

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram