Dieet niet voldoende voor meeste zwaarlijvigen

nieuws Een dieet helpt niet voor de meeste zwaarlijvigen die willen afvallen, zegt de Nederlandse onderzoeker P. Ouwens. Integendeel, voor veel mensen met overgewicht is een dieet zelfs contraproductief. Het gevaar is niet denkbeeldig dat het vermageringsdieet juist tot overeten en dus nog meer gewicht leidt. Ouwens deed tests met ruim vierhonderd willekeurige vrouwen die tijdens het onderzoek niet op dieet waren. Veel vrouwen zijn zogenoemde 'emotionele eters ’ die gevoelens van onbehagen proberen weg te eten. Bij mannen is er eerder sprake van ‘externe eters’ , mensen die de verleiding lekkere dingen niet kunnen weerstaan. Uit de tests is gebleken dat mensen die opvallend veel eten uit beide groepen afkomstig waren.

Volgens Ouwens heeft een dieet alleen zin voor mensen, die niet tot de emotionele of externe eters behoren. Voor de rest, en dat is het overgrote deel van de zwaarlijvigen, heeft alleen een dieet geen of zelfs tegengesteld resultaat. Ouwens denkt dat cognitieve gedragstherapie wel succesvol kan zijn. Hoe dat precies moet worden aangepakt, moet volgens haar nog nader worden onderzocht.

bron: Radboud Universiteit van Nijmegen

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram