Dieet beïnvloedt overleving na borstcarcinoom niet

nieuws Bij vrouwen die behandeld zijn voor borstkanker in een vroeg stadium, heeft een dieet rijk aan groenten, fruit en vezels, en arm aan vetten geen invloed op de kans op terugkeer van de borstkanker of op de overlevingskans. Dat blijkt uit de Women's Healthy Eating and Living (WHEL) studie (JAMA, 18 juli 2007) waarbij meer dan 3000 vrouwen met borstkanker tussen 18 en 70 jaar (gemiddelde leeftijd 50 jaar) betrokken waren. De helft van de vrouwen werd intensief begeleid met telefonische counseling, kooklessen en nieuwsbrieven waarin groenten, fruit, vezelrijke en vetarme voeding werden aangeprezen (met 5 porties groenten per dag, een halve liter groentensap, 3 porties fruit, 30 g vezels en maximum 15 à 20% van de energieinname via vet).
Dat leidde tot betere voedingsgewoonten (gemiddeld 65% meer groenten, 25% meer fruit, 30% meer vezels en 13% minder vet) in vergelijking met de vrouwen die geen specifiek voedingsadvies kregen en een normaal gezond dieet volgden.
In de zeven jaar dat het onderzoek liep, kregen 16,7% van de eerste groep vrouwen een invasieve borstkanker, tegenover 16,9% in de tweede groep. De mortaliteit (alle oorzaken, waarvan 80% ten gevolge van borstkanker) bedroeg resp. 10,1% en 10,3%.

In een deelstudie (Journal of Clinical Oncology, 10 juni 2007) bij de vrouwen die geen specifieke dieetbegeleiding kregen, bleek wel dat de vrouwen die een normaal gezond dieet volgden (met minstens 5 porties groenten en/of fruit per dag) én dagelijks minstens 30 minuten lichaamsbeweging hadden (een stevige wandeling) 50% minder kans op herval of overlijden hadden dan de andere vrouwen. Dit positieve effect werd vastgesteld bij zowel obese als niet-obese vrouwen, maar niet bij vrouwen die ofwel sport deden ofwel gezond aten, maar niet de combinatie van beide.

Ook een eerdere studie (Women's Intervention Nutrition Study WINS, gepubliceerd in het Journal of the National Cancer Institute, 20 december 2006) toonde aan dat een vermindering van de vetinname de kans op herval binnen de vijf jaar sterk vermindert.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram