- boeken/interviewsBruin vet, wit vet... en beige vet?
- dossierHoe gezond is een pompoen?
- dossierKoffie met paddenstoelen: minder cafeïne, meer voordelen?
- dossier5 hardnekkige mythes over vet
Is rechtsdraaiend melkzuur gezonder dan linksdraaiend melkzuur?
dossier
De natuur is een alledaags maar complex gegeven. Idem voor onze voeding. Soms trekken bepaalde zaken ineens de aandacht of we stellen vast dat we het antwoord op schijnbaar eenvoudige vragen schuldig moeten blijven. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen rechts- en linksdraaiend melkzuur en is het ene gezonder dan het andere? Wij zochten het voor u uit.
Op sommige yoghurtverpakkingen staat te lezen: ‘uitsluitend met rechtsdraaiend melkzuur’. Een dergelijke vermelding op het etiket wekt de indruk dat het hier om iets heel bijzonders gaat en dat deze yoghurt gezonder zou zijn dan een andere yoghurt.
Begrippen uit de scheikunde
Melkzuur komt voor in twee vormen, namelijk als linksdraaiend en als rechtsdraaiend melkzuur. Links- en rechtsdraaiend zijn begrippen uit de scheikunde en hebben te maken met de ruimtelijke structuur van een molecule. Twee moleculen bestaan uit dezelfde elementen die evenwel verschillend geordend staan. Het is enigszins vergelijkbaar met een linker- en een rechterhand (zie figuur 1). Als het melkzuur in het laboratorium onder een polarisatiemicroscoop wordt onderzocht en als de lichtstraal waarin de moleculen worden bekeken naar rechts buigt, spreekt men van rechtsdraaiend melkzuur. Gaat de lichtstraal naar links, dan heeft men te maken met linksdraaiend melkzuur.
Melkzuur in yoghurt
Yoghurt wordt gemaakt met behulp van melkzuurbacteriën. Tijdens de fermentatie van de melk produceren zij melkzuur. Afhankelijk van de bacteriesoort wordt er linksdraaiend, rechtsdraaiend of een mengeling van beide aangemaakt. De typische yoghurtbacteriën, namelijk de Lactobacillus bulgaricus en de Streptococcus thermophilus, produceren ongeveer 50 % linksdraaiend en 50 % rechtsdraaiend melkzuur. Door selectie van de bacteriecultuur kan de verhouding tussen links- en rechtsdraaiend melkzuur wisselen.
Melkzuur in het lichaam
Ons lichaam maakt zelf ook melkzuur aan, zij het vrijwel alleen rechtsdraaiend. Het wordt in de lever opnieuw omgezet tot suiker en reservebrandstoffen. Hieruit blijkt dat rechtsdraaiend melkzuur gemakkelijk en snel door de lever kan worden afgebroken. Linksdraaiend melkzuur kan ook door de lever worden verwerkt, maar moeilijker. Wanneer het lichaam te veel linksdraaiend melkzuur krijgt aangeboden, zou het lichaam bijgevolg kunnen verzuren omdat de lever dit type melkzuur onvoldoende snel kan afbreken. Bij een volwassene zou dit echter pas het geval zijn wanneer hij of zij ten minste 7 liter yoghurt in één keer zou opeten. Gezien dit normaliter niet gebeurt, vormt de aanwezigheid van linksdraaiend melkzuur in yoghurt dan ook geen probleem.
Voor baby’s tot ongeveer 3 maanden ligt dit enigszins anders omdat zij gevoeliger zijn. De lever van deze jonge baby’s is nog niet in staat grote hoeveelheden linksdraaiend melkzuur af te breken. Baby’s van drie maanden mogen trouwens alleen borstvoeding of een aangepaste zuigelingenvoeding krijgen. Kind & Gezin raadt af gewone melk en yoghurt te geven voor de leeftijd van 1 jaar. Indien al te vaak yoghurt in de plaats van een fruitpapje wordt gegeven, brengt de voeding van deze jonge kinderen bovendien te veel eiwitten en mineralen aan wat een te hoge nierbelasting met zich kan meebrengen. Vanaf de leeftijd van ongeveer 1 jaar valt dit gevaar weg en is ook de lever voldoende in staat linksdraaiend melkzuur af te breken. Zoals bij volwassenen vormt linksdraaiend melkzuur in yoghurt ook bij hen geen probleem meer.
Besluit
Voor gezonde volwassenen maakt het niet uit welk type melkzuur in yoghurt zit. Bij normale hoeveelheden yoghurt is rechtsdraaiend melkzuur dan ook niet gezonder dan linksdraaiend. Het type melkzuur heeft ten slotte evenmin effect op de darmflora. Melkzuur wordt in de dunne darm opgenomen en zal de dikke darm, waar de darmflora zit, niet bereiken. De darmflora maakt overigens zelf grote hoeveelheden links- en rechtsdraaiend melkzuur aan uit allerlei suikers en voedingsvezels.
Lees ook: Allemaal beestjes: Yoghurt, probiotica, synbiotica ....