- dossierBloeddruk en voeding: wat (niet) eten en drinken?
- dossierTips om minder calorieën te eten
- dossierHoeveel groenten en fruit moet je per dag eten?
- dossierGastroparese en voeding: wat eten om klachten te verminderen?
- nieuwsHet geheim van gezond ouder worden? Deze twee voedingsstoffen maken het verschil
Omega-3 vetzuren verminderen kankerrisico niet
nieuws
Een literatuuronderzoek van 38 publicaties tussen 1966 en oktober 2005 komt tot het besluit dat omega-3 vetzuren de kans op kanker niet vermindert.
Er werden drie onderzoeken gevonden waarin omega-3 vetzuren de kans op borstkanker zou verminderen. Maar daar tegenover staat 1 onderzoek dat aantoont dat er integendeel een verhoogde kans op borstkanker is. Bij 7 onderzoeken werd geen enkel verband gevonden.
Idem voor longkanker: er zijn studies die een verhoogd risico en andere die een verlaagd risico aantonen. In 17 andere onderzoeken werd geen verband aangetoond.
Ook voor prostaatkanker waren de uitslagen tegenstrijdig of niet significant.
Het enige onderzoek naar de invloed van omega-3 vetzuren op huidkanker, liet een verhoogde kans zien. Voor een aantal andere kankers werden geen correlaties gevonden.
Lees ook: De zin en onzin van omega 3-vetzuren