Soja goed voor spermakwaliteit

nieuws Isoflavonen in soja zouden een gunstige invloed hebben op de kwaliteit van het sperma en beschadiging van het DNA helpen voorkomen, zeggen onderzoekers van de University of Rochester.
Zij bestudeerden 48 onvruchtbare mannen met abnormale zaadparameters en vergeleken de aanwezigheid van antioxydantia in hun bloed met hun voedingsgewoonten. Ze vergeleken die gegevens met die van 10 gezonde, vruchtbare mannen.
Uit de analyse bleek een positief verband tussen de aanwezigheid van fytooestrogenen uit soja in het bloed en de kwaliteit van het zaad.
Ook bleek dat 83% van de onvruchtbare mannen te weinig groenten en fruit aten (minder dan vijf porties per dag), tegenover slechts 40% bij de vruchtbare mannen. Ook de dagelijks inname van vitamine C lag beduidend lager bij de onvruchtbare mannen. In het algemeen hadden de mannen met het laagste gehalte aan antioxydantia de laagste spermakwaliteit.

Lees ook: Soja en phyto-oestrogenen

bron: 62nd Annual Meeting of the American Society for Reproductive Medicine New Orleans, oktober 2006

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram