Vegetarisch dieet zou helpen tegen prostaatkanker

man-denkt-zw-w.jpg

nieuws Een strikt vegetarisch dieet, in combinatie met lichaamsbeweging en relaxatietherapie, zou mogelijk helpen tegen traaggroeiende vormen van prostaatkanker.

Dat blijkt uit een studie bij 93 mannen met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar met prostaatkanker (bevestigd door een biopsie) die conventionele therapie (bestraling, chirurgie, geneesmiddelen) weigerden. Ze werden opgesplitst in twee groepen: de onderzoeksgroep moest haar levenswijze en voeding ingrijpend veranderen, terwijl dit niet gevraagd werd aan de mannen in de controlegroep.
De onderzoeksgroep schakelde over op een zeer vetarme vegetarische voeding met veel fruit en groenten, dagelijks soja en visolie. Zij kregen ook extra vitaminen en mineralen (vitamine E, vitamine C en selenium) (het zg. Ornish vegetarisch dieet). Daarnaast kregen deze mannen stressbeheersingstechnieken (onder meer yoga en meditatie) en wekelijkse motivatiesessies in groep met een gemeenschappelijke maaltijd. Ze moesten ook dagelijks bewegen (bv. 30 minuten wandelen).
Een jaar na de start van de behandeling bleek het gehalte PSA (een indicator voor prostaatkanker) met 4% gestegen bij de controlegroep, terwijl dit bij de onderzoeksgroep met 6% was gedaald. Wat hiervan de impact is op de uiteindelijke overlevingskansen, moet verder bestudeerd worden.

bron: The Journal of Urology, september 2005

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram