New York verbiedt transvetzuren in restaurants

nieuws De New York City Board of Health heeft beslist dat alle restaurants in de stad vanaf juli 2007 transvetzuren moeten weren. Olie, sauzen, margarine, enz. mogen vanaf die datum max. 0,5g transvet per portie bevatten. Vanaf 1 juli 2007 mogen alle voedingswaren maximaal 0,5 g (toegevoegd) transvet per portie bevatten.
In Denemarken bestaat een gelijkaardige wetgeving. Daar mogen voedingsprodukten maximaal 2% toegevoegde transvetzuren bevatten.
Transvetzuren ontstaan door de harding van onverzadigde plantaardige oliën en vetten. Dit wordt toegepast om het smeltpunt van vet te verhogen en de houdbaarheid te vergroten. Ook zuivelprodukten en vlees van herkauwers (rund en schaap) bevatten nature kleine hoeveelheden transvetzuren.
Het is aangetoond dat transvetzuren het cholesterolgehalte in het bloed verhogen , en met name het gehalte (slechte) LDL-cholesterol, terwijl de (goede) HDL-cholesterol daalt. Transvetzuren verhogen ook de concentratie van een speciaal, op LDL-cholesterol gelijkend lipoproteine in het bloed, nl. het Lp(a), een onafhankelijke risicofactor voor coronaire aandoeningen. Verder zouden transvetzuren een ongunstige invloed hebben op de structuur en de elasticiteit van de vaatwand. Hierdoor verhogen transvetzuren de kans op hart- en vaatziekten, en mogelijk op diabetes.

Lees ook: Ongezonde transvetzuren


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram