voedselvergiftiging

Acute ziekten, waarbij vooral het maagdarmkanaal door het eten van besmet voedsel of dranken wordt aangetast. De meeste van deze ziekten zijn besmettelijk, veroorzaakt door een verscheidenheid van bacteriën, virussen of parasieten. Soms worden de ziekten veroorzaakt door schadelijke stoffen uit de microben of andere chemicaliën in het voedsel. Vooral in het laatste geval wordt de aandoening vaak voedselvergiftiging genoemd.

242 artikels over voedselvergiftiging , per
Bekijk

Kunnen pompoenen giftig zijn?

Kunnen pompoenen giftig zijn?
nieuws 8/11/2019

Niet alle pompoenachtigen zijn eetbaar. Sommigen soorten kunnen zelfs tot vergiftiging leiden, omdat ze cucurbatines bevatten. Dat zijn giftige stoffen die uiterst bitter smaken en lokaal irriterend werken.

lees meer »

Hoe stop je diarree?

Hoe stop je diarree?
nieuws 17/10/2019

Preventietips om diarree te voorkomen? Het begint allemaal bij een schone koelkast. Als je het basisonderhoud van je koelkast negeert, wordt het al snel een paradijs voor bacteriën. Kom snel te weten hoe je dit doet en hoe je diarree voorkomt en stopt.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.

Hoe reizigersdiarree voorkomen?

Hoe reizigersdiarree voorkomen?
dossier 7/06/2019

Heb je dit jaar voor een warme, exotische vakantiebestemming gekozen? Probeer dan te vermijden dat de langverwachte droomreis ter plaatse wordt verstoord door reizigersdiarree of 'turista'.

lees meer »

Reizigersdiarree: oorzaken, symptomen en behandeling

Reizigersdiarree: oorzaken, symptomen en behandeling
dossier 15/02/2019

Gemiddeld 30 tot 40 procent van de toeristen die hun vakantie in een tropisch of subtropisch gebied doorbrengen, krijgen last van reizigersdiarree of 'turista'. In de meeste gevallen is de aandoening vrij onschuldig, maar ze kan een vakantie wel behoorlijk vergallen.

lees meer »

Voorkom Salmonellabesmetting

Voorkom Salmonellabesmetting
nieuws 16/05/2018

Salmonella ENTERITIDIS is sinds enkele jaren de meest voorkomende Salmonella-besmetting bij de mens. Ze ontstaat meestal door het eten van besmet vlees van pluimvee of van besmette eieren.

lees meer »

EFSA: Listeria neemt toe bij ouderen en zwangeren

EFSA: Listeria neemt toe bij ouderen en zwangeren
nieuws 26/02/2018

Het aantal voedselinfecties als gevolg van de Listeria-bacterie is gestegen in Europa onder ouderen en zwangeren. Dat blijkt uit onderzoek van EFSA, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid, over de periode 2008-2015.

lees meer »

Beter geen (tonijn)sushi op het menu

Beter geen (tonijn)sushi op het menu
nieuws 15/12/2017

Alhoewel ze een gezond imago hebben, zet u beter geen sushi en zeker geen tonijnsushi of -sashimi op uw kerst- of eindejaarsmenu. Een sushi bevat meer calorieën en is minder gezond dan het lijkt.

lees meer »

Welke groenten eet u beter niet rauw?

Welke groenten eet u beter niet rauw?
nieuws 25/07/2017

Van bepaalde groenten eet u het best niet te veel en zeker niet rauw. Ze kunnen namelijk giftige stoffen bevatten. Dat zegt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

lees meer »

Conservenblikken ontmanteld

Conservenblikken ontmanteld
dossier 15/05/2017

Het blikje tomatenpuree voor de spaghettisaus heeft een deukje, kan dat nu kwaad? En het blikje champignons, daarvan gebruik ik maar de helft! Bewaar ik de rest in het blik in de koelkast?

lees meer »

Een op de drie foodtrucks niet in orde met voedselveiligheid

nieuws 18/11/2016

Foodtrucks zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld en heel wat Vlaamse steden hebben ondertussen zelfs hun eigen foodtruckfestival, maar net zoals restaurants moeten ook zij zich aan bepaalde regels inzake voedselveiligheid houden. En daar lijkt het blijkbaar wat fout te lopen.

lees meer »

Voeding in de koelkast veilig bewaren. Geef bacteriën geen kans.

Voeding in de koelkast veilig bewaren. Geef bacteriën geen kans.
dossier 9/06/2016

De lage temperatuur in je frigo zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels minder snel groeien en voedingsmiddelen minder snel bederven. Bederfbare voeding koud bewaren is dus belangrijk in de strijd tegen voedselverspilling. Ook ziekteverwekkende bacteriën groeien minder snel in de koelkast.

lees meer »

Is putwater veilig als drinkwater?

Is putwater veilig als drinkwater?
dossier 24/03/2016

Putwateronderzoeken tonen aan dat putwater vaak verontreinigd is. De meeste putwaters zijn niet geschikt voor consumptie: slechts 2 op 10 putwaters voldoen aan de kwaliteitseisen voor leidingwater.

lees meer »

Belg kookt zichzelf ziek door gebrek aan hygiëne in keuken

nieuws 13/03/2016

Jaarlijks zijn er in ons land 370 geregistreerde voedselvergiftigingen waarbij meerdere mensen ziek worden. Maar dat is maar het topje van de ijsberg. Want meer nog dan in grootkeukens loopt het in onze ­eigen keuken mis met de hygiëne. Dat concludeert het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid na een bevraging bij Belgische huishoudens.

lees meer »

Hepatitis C

Hepatitis C
dossier 10/03/2016

Chronische hepatitis C, veroorzaakt door een infectie met het hepatitis C-virus, is een ernstige ziekte die pas een goede twintig jaar geleden werd ontdekt.

lees meer »

All-you-can-eat-sushi vol bacteriën

All-you-can-eat-sushi vol bacteriën
nieuws 17/09/2015

De sushi in all-you-can-eat-restaurants is vaak niet vers en onhygiënisch bereid, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond. 64% van de onderzochte sushi bevatte te veel bacteriën en geen enkel restaurant uit de test scoort hoger dan een 5,9.

lees meer »
242 artikels over voedselvergiftiging , per
Bekijk
Wat denk jij?

Bij een vergiftiging is melk altijd een goed antigif

  • Juist
  • Fout


pub