voedselvergiftiging

Acute ziekten, waarbij vooral het maagdarmkanaal door het eten van besmet voedsel of dranken wordt aangetast. De meeste van deze ziekten zijn besmettelijk, veroorzaakt door een verscheidenheid van bacteriën, virussen of parasieten. Soms worden de ziekten veroorzaakt door schadelijke stoffen uit de microben of andere chemicaliën in het voedsel. Vooral in het laatste geval wordt de aandoening vaak voedselvergiftiging genoemd.

243 artikels over voedselvergiftiging , per
Bekijk

Tips om gezond op reis te gaan

Tips om gezond op reis te gaan
dossier 4/07/2019

Elk jaar reizen velen naar verre oorden. Met enkele basisvoorwaarden inzake voeding en hygiëne en een reeks handige tips kan veel ongemakken voorkomen.

lees meer »

Oh nee, reizigersdiarree...

Oh nee, reizigersdiarree...
dossier 7/06/2019

Heb je dit jaar voor een warme, exotische vakantiebestemming gekozen? Probeer dan te vermijden dat de langverwachte droomreis ter plaatse wordt verstoord door reizigersdiarree of 'turista'.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.

Norovirus: besmetting voorkomen en behandelen

Norovirus: besmetting voorkomen en behandelen
dossier 31/05/2019

Norovirussen zijn een van de belangrijkste oorzaken van een maagdarminfectie of gastro-enteritis, buikgriep in de volksmond. Omdat norovirussen zeer besmettelijk zijn en zich razendsnel kunnen verspreiden, veroorzaken ze vaak een epidemie op plekken waar veel mensen dicht op elkaar zitten.

lees meer »

Alles over reizigersdiarree

Alles over reizigersdiarree
dossier 15/02/2019

Gemiddeld 30 tot 40 % van de toeristen die hun vakantie in een tropisch of subtropisch gebied doorbrengen, krijgen last van reizigersdiarree of 'turista'. In de meeste gevallen is de aandoening vrij onschuldig, maar ze kan een vakantie wel behoorlijk vergallen.

lees meer »

Voorkom Salmonellabesmetting

Voorkom Salmonellabesmetting
nieuws 16/05/2018

Salmonella ENTERITIDIS is sinds enkele jaren de meest voorkomende Salmonella-besmetting bij de mens. Ze ontstaat meestal door het eten van besmet vlees van pluimvee of van besmette eieren.

lees meer »

EFSA: Listeria neemt toe bij ouderen en zwangeren

EFSA: Listeria neemt toe bij ouderen en zwangeren
nieuws 26/02/2018

Het aantal voedselinfecties als gevolg van de Listeria-bacterie is gestegen in Europa onder ouderen en zwangeren. Dat blijkt uit onderzoek van EFSA, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid, over de periode 2008-2015.

lees meer »

Beter geen (tonijn)sushi op het menu

Beter geen (tonijn)sushi op het menu
nieuws 15/12/2017

Alhoewel ze een gezond imago hebben, zet u beter geen sushi en zeker geen tonijnsushi of -sashimi op uw kerst- of eindejaarsmenu. Een sushi bevat meer calorieën en is minder gezond dan het lijkt.

lees meer »

Welke groenten eet u beter niet rauw?

Welke groenten eet u beter niet rauw?
nieuws 25/07/2017

Van bepaalde groenten eet u het best niet te veel en zeker niet rauw. Ze kunnen namelijk giftige stoffen bevatten. Dat zegt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

lees meer »

Conservenblikken ontmanteld

Conservenblikken ontmanteld
dossier 15/05/2017

Het blikje tomatenpuree voor de spaghettisaus heeft een deukje, kan dat nu kwaad? En het blikje champignons, daarvan gebruik ik maar de helft! Bewaar ik de rest in het blik in de koelkast?

lees meer »

Een op de drie foodtrucks niet in orde met voedselveiligheid

Een op de drie foodtrucks niet in orde met voedselveiligheid
nieuws 18/11/2016

Foodtrucks zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld en heel wat Vlaamse steden hebben ondertussen zelfs hun eigen foodtruckfestival, maar net zoals restaurants moeten ook zij zich aan bepaalde regels inzake voedselveiligheid houden. En daar lijkt het blijkbaar wat fout te lopen.

lees meer »

Voeding in de koelkast veilig bewaren. Geef bacteriën geen kans.

Voeding in de koelkast veilig bewaren. Geef bacteriën geen kans.
dossier 9/06/2016

De lage temperatuur in je frigo zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels minder snel groeien en voedingsmiddelen minder snel bederven. Bederfbare voeding koud bewaren is dus belangrijk in de strijd tegen voedselverspilling. Ook ziekteverwekkende bacteriën groeien minder snel in de koelkast.

lees meer »

Is putwater veilig als drinkwater?

Is putwater veilig als drinkwater?
dossier 24/03/2016

Putwateronderzoeken tonen aan dat putwater vaak verontreinigd is. De meeste putwaters zijn niet geschikt voor consumptie: slechts 2 op 10 putwaters voldoen aan de kwaliteitseisen voor leidingwater.

lees meer »

Belg kookt zichzelf ziek door gebrek aan hygiëne in keuken

Belg kookt zichzelf ziek door gebrek aan hygiëne in keuken
nieuws 13/03/2016

Jaarlijks zijn er in ons land 370 geregistreerde voedselvergiftigingen waarbij meerdere mensen ziek worden. Maar dat is maar het topje van de ijsberg. Want meer nog dan in grootkeukens loopt het in onze ­eigen keuken mis met de hygiëne. Dat concludeert het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid na een bevraging bij Belgische huishoudens.

lees meer »

Hepatitis C

Hepatitis C
dossier 10/03/2016

Chronische hepatitis C, veroorzaakt door een infectie met het hepatitis C-virus, is een ernstige ziekte die pas een goede twintig jaar geleden werd ontdekt.

lees meer »

All-you-can-eat-sushi vol bacteriën

All-you-can-eat-sushi vol bacteriën
nieuws 17/09/2015

De sushi in all-you-can-eat-restaurants is vaak niet vers en onhygiënisch bereid, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond. 64% van de onderzochte sushi bevatte te veel bacteriën en geen enkel restaurant uit de test scoort hoger dan een 5,9.

lees meer »

Barbecueën zonder buikpijn

Barbecueën zonder buikpijn
nieuws 14/05/2015

Uit recent onderzoek van de VWA en het Voedingscentrum blijkt dat de helft van de Nederlanders na een barbecue risico loopt op een voedselvergiftiging.

lees meer »
243 artikels over voedselvergiftiging , per
Bekijk
Wat denk jij?

Mag ontdooid eten opnieuw ingevroren worden?

  • Ja
  • Nee


pub