Waarom je kranen uitspoelen na vakantie?

unsplash_kraanwater_legionella_2023.jpg

dossier

Bij een kraan die lange tijd niet gebruikt wordt, blijft het water in het leidingdeel naar die kraan stilstaan, en dat vormt de ideale omgeving voor de groei van de legionellabacterie. In lichte vorm van de ziekte veroorzaakt legionella alleen maar griepverschijnselen, maar in de zware vorm kan 'de veteranenziekte' een longontsteking veroorzaken, die zonder de juiste behandeling dodelijk is. Ben je langer dan een week niet thuis geweest? Dan kan je dus beter de kranen even spoelen voor gebruik. 


Lees ook: Legionella of veteranenziekte

Kranen spoelen

Laat alle koud- en warmwaterkranen één minuut lang lopen. Kies bij mengkranen voor de middelste stand zodat zowel de koud- als de warmwaterleidingen worden gespoeld. Bij thermostatische mengkranen laat je de temperatuurinstelling ongewijzigd op 38 °C staan. Ook kranen die je weinig gebruikt (bv. een buitenkraantje) moet je voor gebruik even doorspoelen. Beter nog is om dat wekelijks te doen. 

Lees ook: Legionella: waarop moet je letten op reis?

Tips

  • Laat het water rustig stromen.
  • Voorkom dat het water vernevelt: Houd de sproeikop onder water in een emmer of haal het sproeistuk van de kraan.
  • Drink geen warm water (warmer dan 25 °C).
  • Heb je koperen leidingen in je woning? Bij langdurige stilstand van water kan een heel klein deel van het koper oplossen in het water. Het krijgt hierdoor een beetje een ‘metaalsmaak’. Bij te langdurige stilstand kan de concentratie koper te hoog oplopen. Langdurig gebruik van water met te hoge kopergehaltes kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Spoel daarom koperen leidingen voor gebruik altijd even door, zeker na vakanties.
  • Hebt je nog loden leidingen? Laat loden leidingen vervangen zodra dit mogelijk is. Laat ‘s morgens sowieso het water een tijdje doorlopen voor gebruik. Het toilet doorspoelen komt de doorspoeling ten goede. Drink en kook geen water dat langer dan één uur in een loden leiding heeft gestaan, en gebruik het zeker niet voor flesvoeding van een baby. Ververs in dat geval eerst de inhoud van de leiding door het water 1 tot 2 minuten te laten stromen. In de meeste huizen kost dit 10 tot 20 liter water per keer.

Lees ook: Legionella: hoe voorkom je een besmetting thuis?


Laatst bijgewerkt: augustus 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram