Waterflesjes hervullen: is dat veilig?

123-water-flessen-170_08.jpg

nieuws Een waterflesje dat u voortdurend bijvult, kan miljoenen bacteriën bevatten. Vooral op uittrekdoppen zitten er veel, omdat die lastig schoon te spoelen zijn. Gelukkig kunnen deze bacteriën meestal geen kwaad. Het zijn uw eigen bacteriën uit maaltijdresten en speeksel en de kans dat u daar ziek van wordt is erg klein. Dat zegt het Nederlandse Voedingscentrum. Dat wordt ook bevestigd door microbioloog Rijkelt Beumer van de Universiteit Wageningen voor het tv-programma Kassa.
Zijn oordeel: hergebruik is niet echt fris, maar voor de gezondheid kan het geen kwaad. Hij vond in een aantal flesjes meer dan 1000 enterobacteriën per milliliter, dat zijn bacteriën die ook in stoelgang voorkomen.

Ter vergelijking: voor het water dat koeien drinken geldt een maximumnorm van 100 entero’s per ml. Dus die flesjes met 1000 of meer voldoen zelfs niet aan de norm voor het drinkwater van koeien. Maar volgens Beumer is het toch niet gevaarlijk: uiteindelijk zijn het uw eigen bacteriën, daar wordt u niet ziek van. U hebt er miljoenen van op uw handen zitten. En miljarden tussen uw tanden, die uw etensresten wegwerken. Ze kunnen er hoogstens voor zorgen dat het water wat minder lekker smaakt.

Alleen het Noro-virus (buikgriep) kan via een flesje doorgegeven worden. Drink daarom niet uit een flesje van iemand met buikgriep die net heeft overgegeven…
Als het water lang in de open lucht laat staan, kunnen er bacteriën van buitenaf in komen. Het advies is dan ook om geen water te drinken dat meer dan twaalf uur oud is. Op warme dagen is het verstandig om uw flesje uit de zon te houden en als het kan in de koelkast te leggen. In een hete auto laten liggen, kunt u beter niet doen. Door de hitte groeien bacteriën namelijk veel sneller.

Om het risico op ziekte zoveel mogelijk te beperken, kunt u het flesje (inclusief de dop) het beste goed omspoelen met warm water en een druppeltje afwasmiddel. Doe dat als het kan elke dag. Zo wordt de bacteriegroei vertraagd. Spoel het goed na met koud water. Of stop het flesje samen met de dop in de vaatwasser.

Een ander mogelijk probleem is dat plastic deeltjes vrijkomen bij hergebruik van waterflesjes. Studies in de Verenigde Staten hebben bijvoorbeeld aangetoond dat in het water in sommige hergebruikte plastic flesjes van policarbonaat sporen van Bisfenol A (BPA) zijn te vinden. Dat is is een lichaamsvreemd hormoon dat mogelijk het hormoonstelsel kan beïnvloeden en mogelijk een engatief effect heeft op de vruchtbaarheid en misschien ook kankerverwekkend is. Omwille van de mogelijke gezondheidsproblemen is BPA bijvoorbeeld verboden in plastic zuigflessen voor baby’s. Bij hergebruik van PET-flessen zou dan weer het ftalaat DEHP, een kankerverwekkende chemische stof, kunnen vrijkomen.

Besluit: Af en toe een waterflesje bijvullen, kan zeker geen kwaad. Maar maak er geen gewoonte van. Gebruik liever een BPA-vrije of roestvrij stalen drinkbus die u gemakkelijk kunt schoonmaken.


Laatst bijgewerkt: oktober 2013

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram