Is spuitwater even gezond als plat water?

In dit artikel
Is spuitwater even gezond als plat water?

dossier

Bruiswater is water waarin koolzuurgas onder druk is opgelost. Door dit proces van carboniseren verkrijg je bruis in je drankje. Velen verkiezen deze sensatie boven die van plat water. Maar is bruisend water ook goed voor de gezondheid? 

Iets zuurder

123-vr-glas-water-gezond-05-19.jpg
Koolzuurhoudend water zorgt voor meer aciditeit in onze mond dan gewoon water. Bruiswater bevat namelijk kooldioxide, dat wordt omgezet in koolzuur wanneer het zich vermengt met speeksel, waardoor de pH-waarde van je mond daalt. De pH-schaal geeft aan of een oplossing zuurder (lagere pH) of alkalischer (hogere pH) is. Dranken met een lagere pH-waarde kunnen erosief zijn voor de tanden, waardoor je dus sneller gaatjes zal krijgen. Anderzijds blijkt uit verschillende onderzoeken dat koolzuur een veel te zwak zuur is om de zuurtegraad van bruiswater in die mate te verhogen dat het schadelijk zou zijn voor de tanden.

Wat bruiswater dan weer wel behoorlijk zuur kan maken, zijn toegevoegde smaakstoffen, vooral varianten met een citrussmaakje. Naast koolzuur bevatten ze namelijk ook citroenzuur. Die combinatie zorgt ervoor dat de totale zuurtegraad in je mond oploopt, wat je tanden kan aantasten.

Lees ook: Hoe weet je of je genoeg water drinkt?

Rijk aan mineralen en goed voor spijsvertering

Puur bruiswater heeft dit nadelig effect op je gebit niet, en mag je dus gerust drinken. Heel wat van die bruiswaters bevatten trouwens mineralen die het effect van koolzuur op je tanden bufferen. 

Die mineralen hebben nog andere gezondheidsvoordelen: ze ondersteunen de werking van de spieren, ze helpen bij het spierherstel na letsels of na (overmatige) inspanning, ze brengen de verschillende vloeistofniveaus in ons lichaam in evenwicht en ondersteunen ook ons zenuwstelsel. Bepaalde mineraalwaters bevatten bovendien een aanzienlijke hoeveelheid bicarbonaat, wat ons lichaam dan weer kan helpen om gezonde PH-waardes te handhaven.

Onderzoek toont bovendien aan dat bruisend water kan helpen bij de spijsvertering. Het zou namelijk indigestie en constipatie verlichten.

Lees ook: Welk soort water is het best voor ons?

En wat met Sodastream-systemen?

Gewone bruiswaters – en vooral minerale varianten – zijn dus gewoon gezond. Maar koolzuurhoudend water uit flessen is duurder dan kraanwater, en de plastic flessen waarin ze gebotteld worden, zijn niet goed voor het milieu. Als je bruiswater wil drinken op een millieuvriendelijker manier, kan je misschien een toestel overwegen dat  kraanwater omzet naar spuitwater. 

Volgens voedingsdeskundigen zijn Sodastream-systemen een prima keuze, als je het juiste water gebruikt. Met gefilterd water of bronwater kan je alleszins niks verkeerd doen. Maar je kan ook gewoon kraanwater gebruiken.
Als je zelf je spuitwater maakt op deze manier, heb je alvast het voordeel dat het geen additieven bevat. Bij sommige niet-natuurlijke bruiswaters uit flessen worden die chemische additieven namelijk toegevoegd tijdens het productieproces.

Lees ook: Moet je echt 2 liter water per dag drinken?

Bronnen:
https://weekend.knack.be
https://www.healthline.com
https://www.webmd.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram