Kan jouw lichaam wel een gezondheidsboost gebruiken? Wij trakteren al onze nieuwsbrief-abonnees op een gratis boekje met heerlijke, gezonde ontbijtrecepten. Lees hier hoe jij eentje kan ontvangen.
Gele kiwi’s staan bekend om hun zoete smaak en zachte textuur. Deze tropische vruchten zijn rijk aan vitamines en mineralen en vormen een bron van antioxidanten. Maar zijn gele kiwi’s eigenlijk gezonder dan groene kiwi’s?
Airfryers worden als zoete broodjes verkocht. Je kan er voedsel in frituren, grillen of bakken. Hoewel niet iedereen dol is op de smaak van frietjes uit de airfryer, zou het een gezond alternatief zijn voor gefrituurd voedsel, dankzij het lagere gehalte aan vet en calorieën. Klopt dat ook?
Een nieuw onderzoek toont aan dat vrouwen die vanaf hun veertigste meer eiwitten consumeren minder chronische ziekten ontwikkelen en waarschijnlijk gezonder ouder worden. Om welke eiwitten gaat het dan? En wat kan je beter mijden qua voeding?
Een glas rode wijn per dag is goed voor je gezondheid, toch? Maar rood vlees dan weer niet, of valt het toch wel mee? Hoe weten we eigenlijk of dat wat we eten wel of niet goed voor ons is?
Onze stoelgang bestaat uit afvalstoffen die het lichaam uitscheidt, onder andere onverteerde voedseldeeltjes, bacteriën en zouten. Soms varieert stoelgang in kleur, textuur, hoeveelheid en geur. Wat zegt jouw stoelgang over je gezondheid?
Voor wie liever een hartige start van de dag maakt, zijn deze linzen-kaaswafels een goed begin. Extra lekker met wat gegrilde tomaatjes en een paar plakjes avocado ernaast. Ook geschikt als tussendoortje of lichte lunch, of met een kom (tomaten)soep als avondmaal.
In de herfst zijn tamme kastanjes populair als lekkernij, vooral wanneer ze gepoft worden. Het poffen van kastanjes zorgt ervoor dat de binnenkant lekker zacht wordt en de smaak rijker en zoeter. Maar hoe moet je ze precies poffen? En zijn gepofte kastanjes eigenlijk gezond?
Een glas rode wijn per dag is goed voor je gezondheid, toch? Maar rood vlees dan weer niet, of valt het toch wel mee? Hoe weten we eigenlijk of dat wat we eten wel of niet goed voor ons is?
Hoewel de traditionele Chinese keuken met basisproducten als groenten, tofu en zeevruchten heel gezond is, zijn de Chinese gerechten die je bij ons vindt, dat niet altijd. Veel van die gerechten bevatten veel koolhydraten en vet, in veel te grote porties. Wat bestel je dan best?
Veel mensen denken dat gesmolten kaas ongezonder is dan de vaste substantie (gewone kaas dus) omdat hij er wat vettiger uitziet. Maar klopt dat wel? Is een croque ongezonder dan een boterham met ham en kaas?
Gedroogde vruchten zijn zoete smaakbommen waardoor ze vooral geliefd zijn bij kinderen. Met bepaalde droogmethodes verwijdert men al het water uit het fruit, zodat er een kleine en energierijke vrucht overblijft die lang bewaart. Maar is gedroogd fruit ook gezond?
Hara Hachi Bu of Hara hachi bun me is een Japanse culturele en voedingsgewoonte die letterlijk “eten tot 80% vol” betekent. Hara Hachi Bu helpt de calorie-inname en de daarmee gepaard gaande gezondheidsproblemen te beperken. Hoe werkt deze methode?
Om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen, moet je meer groenten eten. Zo luidt het wetenschappelijk onderbouwde advies. Het zijn echter vooral de kruisbloemige groenten die bloeddrukverlagend werken, zo blijkt uit onderzoek, en die lijken bij ons niet zo populair.
Pompoen is technisch gezien een vrucht omdat hij zaden bevat. Maar qua voedingswaarde leunt hij meer aan bij de groentefamilie. Een pompoen bevat weinig calorieën, terwijl hij wel rijk is aan vitaminen en mineralen. We overlopen de gezondheidsvoordelen.
Een grootschalige internationale studie heeft aangetoond dat bijna alle hartinfarcten en beroertes (CVA’s) veroorzaakt worden door dezelfde risicofactoren, die bovendien makkelijk te vermijden zijn.
Kefir is een gezonde, gefermenteerde drank vol probiotica die je makkelijk zelf kunt maken. Met melk- of waterkefirkorrels creëer je thuis een frisse, natuurlijke drank die goed is voor je spijsvertering en helemaal aan te passen is aan je eigen smaak.
Kiezen voor seizoensgroenten en -fruit biedt niet alleen voordelen voor onze gezondheid, maar ook voor het milieu, de lokale economie én onze portemonnee. Welke producten zijn op z’n best in november?
Scheurbuik wordt veroorzaakt door een ernstig tekort aan vitamine C. Tegenwoordig is scheurbuik zeldzaam, maar het kan nog steeds voorkomen bij mensen die lange tijd onvoldoende vitamine C binnenkrijgen.
Een eiwit-, paleo- of keto-dieet, Atkins, Montignac of Pascal Naessens, crashdiëten of langzaam afvallen... Wat is nu eigenlijk het beste dieet? Wat werkt echt? Prof. dr. ir. Christophe Matthys is voedingsexpert aan de KU Leuven en vertelt er alles over.
Kefir is een gefermenteerde drank die boordevol goede bacteriën zit en gemakkelijk thuis te maken is. Of je nu kiest voor romige melkkefir of verfrissende waterkefir, beide varianten ondersteunen je spijsvertering en bevatten waardevolle voedingsstoffen.
Een onderzoek toont aan dat vrouwen die vanaf hun veertigste meer eiwitten consumeren minder chronische ziekten ontwikkelen en waarschijnlijk gezonder ouder worden. Om welke eiwitten gaat het dan? En wat kan je beter mijden qua voeding?
Magnesium is een mineraal dat voorkomt in graanproducten, groente, noten, melkproducten en vlees. Ons lichaam heeft magnesium nodig voor onder andere de vorming van botten en het optimaal laten functioneren spieren. Hoe kan je een tekort herkennen? En is een teveel aan magnesium schadelijk?
Jodium komt in zeer weinig voedingsmiddelen voor. Dat maakt dat maar liefst een derde van de wereldbevolking met een jodiumtekort kampt. Waarom is jodium zo belangrijk, en wat zijn de symptomen van een jodiumtekort?
Soep is een goede manier om kinderen groenten te doen eten of ze te laten wennen aan de smaak ervan, maar ook voor volwassenen is dagelijks een tas soep drinken een goed idee. Als je ze op de juiste manier bereidt tenminste, want hoe gezond de soep is, hangt af van verschillende factoren.
Je weet misschien al dat pruimen een laxerend effect hebben bij constipatie. Maar dat is niet hun enige voordeel… Studies hebben aangetoond dat ze de gezondheid van je darmmicrobioom, je botten en zelfs je hart kunnen ondersteunen. Hoeveel kan je er best eten?
Al in de tijd van de Grieken en Romeinen werd mosterdzaad gebruikt om gezondheidsproblemen te behandelen, en dat was niet zonder reden. Het bevat verschillende stoffen die een positief effect hebben op ons lichaam. Volgens enkele onderzoeken beschermt het zelfs tegen kanker.
Kokos heeft de afgelopen jaren een flinke gezondheidsreputatie opgebouwd. Van kokosolie in een curry tot kokoswater na het sporten, het klinkt allemaal alsof je je lichaam er een plezier mee doet. Maar hoe zit dat nu echt?
Het assortiment paddenstoelen is groot. De witte champignon is het best gekend in onze keuken. Maar ook de reuzenchampignon, de kastanjepaddenstoel, de oesterzwam en de shii-take winnen aan belangstelling. Hoe weet je of ze vers zijn en hoe moet je ze schoonmaken?
Nuggets, gepaneerde fishsticks, wit brood, fruityoghurt, ontbijtgranen, smeerbare pasta… Ultrabewerkte voedingsmiddelen zijn handig, goedkoop en aantrekkelijk. Maar ze zijn vaak weinig voedzaam en mogelijk zelfs slecht voor de gezondheid. Wat is een ultrabewerkt voedingsmiddel? Hoe herken je ze?
Een mandarijn is een citrusvrucht die verwant is aan de sinaasappel, maar sterker en zoeter smaakt. Welke gezondheidseffecten heeft de mandarijn precies? En wat is het verschil met clementines?
Easypeasy en supergezond is deze vegan paté. Lekker als beleg op een toast voor de lunch of gesmeerd op een cracker als hapje. Getopt met een lekkere vijgenconfituur of ingelegde rode ui smaakt deze paté nog beter!
Wie gewicht wil verliezen, heeft vast al gehoord dat sporten voor het ontbijt een veelbelovende strategie is om af te vallen. Maar is dat wel gezond of kan je beter eerst iets eten? En wat eet je dan het best?
Kiezen voor seizoensgroenten en -fruit biedt niet alleen voordelen voor onze gezondheid, maar ook voor het milieu, de lokale economie én onze portemonnee. Welke producten zijn op z’n best in oktober?
In België komt een tekort aan vitamine D heel vaak voor. We worden namelijk niet genoeg blootgesteld aan zonlicht en ook voeding verrijkt men niet systematisch. Het gevolg is dat zeven op de tien Belgen een tekort heeft aan vitamine D, en dat brengt bepaalde risico’s met zich mee.