De populariteit van de elektrische fiets of e-bike illustreert het: we houden ervan om gezwind en comfortabel een langer fietstraject af te leggen. Het milieu vaart er alvast goed bij, maar is elektrisch fietsen ook voordelig voor onze gezondheid? En is het even gezond als 'gewoon' fietsen?
Het lichaam kan op verschillende manieren laten weten dat je te weinig water hebt gedronken en dat je vochtbalans uit evenwicht dreigt te raken. We sommen de symptomen op en hebben het ook over de mogelijke gevolgen van te weinig water drinken.
Vraag je je af waarom wielrenners gekke helmen dragen, oncomfortabel op hun fiets lijken te zitten en waarom ze achter iemand willen rijden? Bert Blocken is een expert in aerodynamica en vertelt in dit filmpje hoe wielrenners sneller fietsen zonder harder te trappen.
Door de dode hoek, de ruimte rond het voertuig die de bestuurder niet kan zien, merken vrachtwagenbestuurders en buschauffeurs fietsers niet altijd op. Vooral in de buurt van rechtsafslaande vrachtwagens en bussen is dit zeer gevaarlijk.
Wie geregeld fietst, weet hoe belangrijk een goed fietszadel is om zadelpijn en een pijnlijk achterwerk te voorkomen. Hoe jouw ideale zadel eruit ziet, hangt af van verschillende factoren.
Volgens de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) zijn de letsels bij ongevallen met elektrische steps doorgaans vrij ernstig. Door de korte wielbasis vlieg je, als je een obstakel raakt, sneller over je stuur waardoor je op je hoofd terechtkomt. Tien tips om ongelukken te voorkomen.
Wie weleens wat langer sport, kent hem wel: de man met de hamer. Gelukkig weet sportfysioloog Bert Op' t Eijnde (UHasselt) waar die hongerklop vandaan komt en hoe je die kan vermijden, en hij vertelt er alles over in dit online college van Universiteit van Vlaanderen.
Om te weten of een bepaalde hartslag bij een gegeven inspanning hoog of laag is, kan je in een sportlaboratorium een test afleggen waarbij de inspanning gradueel tot het maximum opgedreven wordt.
Het Vlaams Instituut Gezond Leven heeft nieuwe aanbevelingen gepubliceerd om minder stil te zitten en meer te bewegen. De experten benadrukken dat ‘elke stap telt’, dus dat elke beweging, hoe klein ook, een positieve impact heeft op je gezondheid.
Of ze nu nog maar pas uit de startblokken schoten of al heel wat kilometers in de benen hebben, veel mensen gebruiken een sporthorloge om hun hartslag te monitoren. Maar zijn die wel te vertrouwen?
Studies hebben aangetoond dat kinderen ongeveer vanaf de leeftijd van 10 jaar in staat zijn om alleen in het verkeer te fietsen. Uiteraard speelt de opgedane ervaring van je kind een belangrijke rol. Wij geven enkele tips om je kind voor te bereiden op z'n avontuur.
Een recente EU-studie toont aan dat elektrisch trappen even gezond is als fietsen zonder ondersteuning. Dankzij de ondersteuning fietsen mensen immers vaker én verder dan ze op een gewone fiets zouden doen.
Veilige, gezonde schoolomgevingen creëren en tegelijk de lokale middenstand een stevige duw in de rug geven? Buck-e, een oplossing van het Antwerpse technologiebedrijf Flow Pilots, beloont kinderen als ze te voet of met de fiets naar school gaan.
Een elektrische fiets kost een aardige cent en er zijn zoveel verschillende mogelijkheden. Met deze tips ontdek je welk model jou op het lijf (en de spieren) is geschreven. Een testrit met een aantal types en een blik in je portemonnee zullen je daarna ongetwijfeld verder de weg wijzen.
Volgens het wetenschappelijke magazine EOS bestaat er in de wetenschappelijke literatuur weinig twijfel over de gunstige veiligheidseffecten van fietshelmdracht én helmplicht, terwijl er voor de vermeende nadelen of neveneffecten meestal weinig of geen bewijs bestaat.
Gezond Leven lanceert samen met het Agentschap Zorg en Gezondheid een nationale campagne om het Beweging Op Verwijzing-project bekender te maken bij het grote publiek.
Zodra de zon van zich laat horen, gaan we met z'n allen terug de fiets op. Ouders kiezen tegenwoordig steeds vaker voor een aanhangfiets. Dat is een halve fiets of een kinderfiets die achter een gewone fiets wordt voortgetrokken als een soort tandem.
“Naar het werk fietsen, tweemaal daags te nemen, voor het eten.” Het lijkt een bizar voorschrift, toch kan de dokter u sinds 2015 ‘beweging’ voorschrijven, terugbetaald door het ziekenfonds. Al 3.845 patiënten zijn doorverwezen naar een beweegcoach.
Met zijn motor helpt een elektrische fiets je vooruitkomen, zodat je zelf veel minder hard hoeft te trappen. Is zo’n e-bike daarom valsspelen? Veel mensen vinden van wel, maar dat blijkt best mee te vallen. Volgens onderzoek van het goede doel Life Cycle en de University of Bristol zou elektrisch fietsen zelfs dezelfde voordelen hebben als fietsen op een normale fiets.
De ‘Walkabilityscore-tool’ is een nieuw online instrument dat in kaart brengt in welke mate de mensen in een buurt worden aangezet om zich op een actieve manier te verplaatsen.
Autobestuurders die naar rechts afdraaien, letten veel te weinig op fietsers en voetgangers. Met alle gevolgen van dien. Dat blijkt uit onderzoek op een aantal drukke kruispunten in het Canadese Toronto.
Tijdens één uur lichaamsbeweging verliest men gemiddeld ongeveer één liter vocht, afhankelijk van duur en intensiteit van de inspanning, warmte en luchtvochtigheid, hoogte, fysieke conditie, enz.
Sommige fietshelmen voor kinderen beschermen onvoldoende, ook al beantwoorden ze aan de Europese normen. Dat blijkt uit een onderzoek van consumentenorganisatie Test Aankoop.
Ook dit jaar organiseert de Belgische Vereniging van Chiropractors van 16 tot 20 oktober 2017 de ‘Week van de Rug’, die deze keer in het teken zal staan van fietsen. Fietsen als preventie van rugklachten