Nieuwe nationale campagne voor Beweging Op Verwijzing

nieuws

Gezond Leven lanceert samen met het Agentschap Zorg en Gezondheid een nationale campagne om het Beweging Op Verwijzing-project bekender te maken bij het grote publiek. 

Sinds 2017 kunnen artsen hun patiënten die meer willen bewegen, doorverwijzen naar een ‘Beweging Op Verwijzing’-coach. Die professionele coach helpt die persoon gezond te bewegen en maakt samen met hem of haar een persoonlijk beweegplan op. 

Het principe van Bewegen op Verwijzing is eenvoudig en begint bij de huisarts die zijn patiënten kan doorverwijzen naar een bewegingscoach in de buurt. De patiënt maakt vervolgens een afspraak met de coach. Die bespreekt met de patiënt de dagelijkse routine en welke beweegactiviteiten hij leuk vindt. Samen maken ze een beweegplan op maat. Idealiter gaat de patiënt daarna nog een paar keer terug voor een opvolggesprek, zodat het beweegplan verder wordt verfijnd en de patiënt wordt gemotiveerd om te blijven bewegen, ook na de begeleiding. 

Momenteel zijn er 110 coaches actief in 181 steden en gemeenten in Vlaanderen en Brussel. Uit een tussentijdse evaluatie blijkt dat al ruim 2.000 mensen een beroep deden op zo’n coach. Negen op tien realiseren de doelstellingen die ze in hun eerste gesprek met de coach opstelden. 

De grootste groep wordt gevormd door mensen tussen 40 en 65 jaar. Vooral vrouwen (70%) zoeken de coach op. De problemen waarmee een patiënt wordt doorverwezen, zijn erg uiteenlopend: lage rugpijn, diabetes type 2, burn-out, stress en cardiovasculaire aandoeningen. Gemiddeld ging een patiënt 3,58 maal naar de coach. Een kwart houdt het bij één keer. Opmerkelijk: ongeveer de helft van de patiënten die een doorverwijzing van de huisarts krijgt, gaat uiteindelijk niet op het aanbod in.

Campagne
De focus van de campagne ligt op de toegankelijkheid van het project. Vlamingen vinden zo’n coach namelijk dicht bij huis en het kost ook heel weinig. Maar 5 euro per kwartier of 1 euro met verhoogde tegemoetkoming. In alle campagnematerialen getuigen huisartsen en deelnemers over het nut en de voordelen van bewegen op verwijzing. De campagne loopt via radio, Facebook en magazines. 

Lees ook: Valpreventie: tips om vallen te voorkomen

Meer info
https://www.gezondleven.be/projecten/bewegen-op-verwijzing


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram