8 dingen om op te letten als je een bakfiets gaat kopen

dossier Een bakfiets kopen is een hele investering, maar je kan er wel ongelofelijk veel plezier mee beleven. Je kan ermee door de stad racen, je kan een gezellig uitstapje naar het platteland doen en je kinderen vinden dat ook heerlijk. Om zeker waar voor je geld te krijgen let je het beste op de volgende dingen als je een bakfiets gaat kopen.

7 dingen om op te letten als je een bakfiets gaat kopen

1. Hoeveel kinderen?

Als je maar een kindje hebt en geen plannen hebt om er nog eentje te krijgen, is een kleine bakfiets met twee wielen vaak voldoende. Als je meerdere kinderen hebt, in vesteer je beter in een grotere bakfiets met drie wielen.

2. Hoe vlot rijdt ie?

Afhankelijk van de buurt waar je woont en waar je dus vaak gaat rijden, kies je ook weer beter voor een bepaalde bakfiets. Als je op het platteland of in een klein dorp woont met veel heuvels en ruwere wegen, dan kies je beter voor een elektrische bakfiets. Moet je gewoon korte afstandjes in de stad afleggen? Ga dan voor een bakfiets met twee wielen.

3. Welke remmen heb je nodig?

Een bakfiets is veel zwaarder dan een normale fiets, dus het is heel belangrijk goede remmen te hebben. Elke bakfiets is natuurlijk veilig, maar sommige hebben schijfremmen en die zijn nog net dat ietsje krachtiger. Vraag dus even om een proefrit en kijk zelf wat jij het aangenaamst vindt.

4. Extra inkepingen?

Sommige bakfietsen hebben extra inkepingen in de zijkant, zodat je kleintje er zelf in en uit kan klimmen. Dat is handig als je je kind al wat groter is, maar dus niet noodzakelijk.

5. Brede staander?

Als je een bakfiets met twee wielen koopt, moet je die natuurlijk wel handig kunnen parkeren. Omdat een bakfiets wat zwaarder is, heb je ook een stevigere staander nodig. Test dus even hoe vlot je de bakfiets op de staander kan zetten en ook hoe stabiel die dan staat. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan.

6. Plaats voor een fietsstoeltje?

Als je graag wat meer ruimte hebt in de bak of eventueel eens boodschappen wil gaan doen met je kleintje erbij, kan het handig zijn om plaats te hebben voor een fietsstoeltje. Controleer dus of dat nog gemonteerd kan worden op je bakfiets.

7. De juiste kleur?

Dit klinkt misschien wat banaal, maar als je bakfiets een opvallende kleur heeft, valt die natuurlijk veel meer op in het verkeer. Zo kan je ook 's avonds veilig over straat. Kijk ook of er voldoende reflectoren en veiligheidsriemen zijn.

8. Kantelstoppers!

Niet alle bakfietsen hebben kantelstoppers, maar ze zijn wel heel handig. Als je abrupt moet stoppen of scherpe bochten moet nemen, zorgen die ervoor dat je niet kan vallen. Extra veilig dus en zeker het geld waard. Als je een driewielsbakfiets koopt, is dat minder noodzakelijk. Die is van zichzelf al stabiel genoeg. Lees ook: De 3 verschillende soorten bakfietsen en hun voordelen


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram